У Музеї волинської ікони відкрилася виставка «Великодній дивосвіт», присвячена світлій пам’яті спочилого рік тому митрополита Волинського і Луцького УПЦ Ніфонта. Доля Музею волинської ікони, як зазначалося на презентації, тісно пов’язана з цією непересічною людиною, уродженцем волинської землі.

На знімку: краса писанок,
свого часу зібраних митрополитом Ніфонтом,
не може не чарувати.

Як розповіла заступник директора Волинського краєзнавчого музею Євгенія Ковальчук, відділом якого є Музей волинської ікони, перше знайомство музейних працівників з отцем Ніфонтом, тоді настоятелем Свято-Троїцького храму села Рудка-Козинська Рожищенського району, відбулося в 1980-х роках. Молодий тоді ще священик передав до музею ікони XVIII століття «Богородиця Одигітрія», «Христос Вседержитель», «Новозавітна Трійця», «Моління» та «Святий Миколай», що були на горищі церкви і перебували у вкрай занедбаному стані, виявивши цим велику далекоглядність, оскільки бачив їх порятунок саме в руках реставраторів.
У 2001 році митрополит Ніфонт, освячуючи нове приміщення музею, подарував ікону «Богородиця» XVII століття, яку, як і вже згадані, можна побачити на виставці. Митрополит розумів: збережені сакральні скарби краю мають бути в музеї і слугувати духовному збагаченню суспільства.
Перші наукові конференції та експедиції відбувалися з благословення та за фінансової підтримки митрополита Ніфонта. Він став ініціатором відновлення традиції хресних ходів до Холмської Чудотворної ікони Богородиці, оригінал якої зберігається в музеї. Владика особисто брав у них участь, своєю присутністю надихав прочан на щирі молитви і щедрі пожертви на реставрацію волинських святинь. Митрополит був частим гостем на виставках і конференціях, презентаціях і тематичних заходах, під час яких подарував музею понад двадцять стародруків, плащаницю, скатертини і килим ручної роботи волинських майстринь. Завдяки його старанням музей має унікальні книги — факсимільні видання Пересопницького Євангелія XVI століття, Луцького Євангелія XIV століття і Луцького Псалтиря 1384 року.
Останнім його дарунком 2 квітня 2015 року стала колекція з більш як сотні сувенірних пасхальних яєць і великодніх композицій, більша частина якої (70 експонатів) також демонструється на відкритій виставці.

Фото автора.