Виповнилося 70 років від дня народження Ігоря Володимировича Шпака (на знімку), відомого громадського діяча, директора Видавничого дому «АДЕФ-Україна».

Він народився в Києві, у звичайній робочій родині, яка назавжди прищепила йому щиру любов до людей, до праці, до Батьківщини. В 1971 році закінчив радіофізичний факультет Київського державного університету імені Тараса Шевченка, тут же закінчив аспірантуру, захистив дисертаційні роботи, і понад 25 років свого життя присвятив науковій діяльності на посаді старшого наукового співробітника, завідувача лабораторії лазерної техніки. Йому належить більш як 70 наукових статей. Під його керівництвом захищено 5 дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук.
Як бачимо, перед ним відкривалася солідна наукова кар’єра, якби не одне дуже серйозне захоплення. Адже ще з дитячих років його улюбленим заняттям стало читання наукової і художньої літератури. У його батька була велика бібліотека, де він проводив увесь вільний час. По суті, книга стала для нього не тільки невичерпним джерелом вікової мудрості, а й надійним і найкращим другом.
У 1995 році він виступив ініціатором створення поліграфічного підприємства «АДЕФ-Україна». Відтоді, ось уже майже чверть століття, Ігор Володимирович активно заповнює певну нішу на книжковому ринку країни. Звичайно, здійснювати цей процес насправді не так легко й просто.
До 2017-го «АДЕФ-Україна» сформулював свою спеціалізацію на книжковому ринку як «Книга під замовлення», коли йдеться про тиражі від одиниць до сотні та більше книг. Фактично — це відповідь на виклик часу.
Справою всього свого життя й колективу видавництва Ігор Володимирович вважає роботу над проектом «Пересопницьке Євангеліє», якому цьогоріч виповнюється 23 роки. Тут і факсимільне видання оригіналу рукопису, і фоліант «Пересопницьке Євангеліє. Витоки й сьогодення». Цей проект викликав широкий резонанс в Україні та за її межами.
З гордістю за свій колектив директор Видавничого дому «АДЕФ-Україна» Ігор Шпак каже: «Ми працюємо для того, щоб ваші думки й ідеї перетворювалися на висококласну друковану продукцію. Тож запрошуємо до співпраці».
Колеги та читачі від усієї душі щиро вітають шановного Ігоря Володимировича зі славним 70-літнім ювілеєм, бажають йому творчих успіхів, міцного здоров’я, довгих років щасливого життя.

Іван ГАВРИЛИШИН,
член Національної спілки журналістів України.