Фінансову підтримку від держави для створення та реалізації масштабного соціально значущого творчого проекту отримає хмельничанка.
Як відомо, у Міністерстві культури України щороку відбувається конкурс серед молодих діячів різних видів мистецтва на отримання гранту Президента України. Зокрема, нещодавно ухвалено рішення підтримати трьох претендентів на створення творчих проектів у галузі театру. Серед них опинився проект постановки вистави «Свято он-лайн» на базі Хмельницького обласного академічного муздрамтеатру ім. М. Старицького. Автор проекту — керівник літературно-драматургічної частини цього театру Марина Бортник-Гулевата (на знімку).

Своєрідним підґрунтям до появи цієї ідеї стало те, що минулого сезону в хмельницькому театрі вже ставили п’єсу Марини Бортник-Гулеватої «Втеча з майбутнього» — про проблеми підліткової наркоманії (режисер Даниїл Саричев). Завдяки максимально достовірній грі молодих акторів театру ім. М. Старицького драма полонила серця підлітків Хмельницького. А дорослі не могли стримати сліз, бо «впізнавали» на сцені своїх дітей.
Цього року на грантовий проект запланували постановку іншої п’єси Марини — «Свято он-лайн», про віртуальні взаємини підлітків, які спілкуються у мережі Інтернет. Проблематика ця гостро актуальна, згадаймо, як нещодавно було викрито групи з соціальних мереж, де дітей спонукали до самогубства. У новій п’єсі авторка саме і показує таку драматичну картину. У майбутній постановці підлітки побачать на сцені майже своїх однолітків. А це дуже важливо, бо, як вважають психологи, найбільшим авторитетом для юних глядачів можуть стати їхні ровесники.
Важлива вимога до претендентів на президентський грант — отримати як мінімум дві рекомендації свого проекту.
— Дуже приємно, що одну з письмових рекомендацій нам дав міський голова Хмельницького Олександр Симчишин, — каже Марина Бортник-Гулевата. — А іншу — відома дитяча письменниця Лариса Ніцой. Підтримка таких поважних осіб підтвердила, що проблеми, висвітлені в п’єсі, — справді важливі! Одержання гранту Президента України — це величезний здобуток для усього колективу театру. Відзнака від Міністерства культури України надає натхнення для творчості та впевненість, що наша робота може приносити користь суспільству.
Ставитиме «Свято он-лайн» молодий режисер Сумського театру Роман Козак. Втілення проекту заплановане на жовтень-листопад цього року.

Хмельницький.