В Україні почали діяти нові правила, що стосуються медицини, цін на газ і електроенергію, а ще — працюючим пенсіонерам перерахують пенсію по-новому, «Укрзалізниця» підвищила ціни за проїзд, а мобільні оператори, неначе змовилися, ще не налагодивши як слід Інтернет стандарту 3G, в один голос рапортують про запуск 4G.

Отже, 1 квітня «Нафтогаз» збільшив ціну на газ для промисловості на 7,4—9,8%.

У компанії заявляють, що запропоновані ціни — диференційовані залежно від обсягів закупівлі, умов оплати та попередніх розрахунків з «Нафтогазом».

Експерти не прогнозують прямого впливу тарифів на газ для промисловості на загальну інфляцію в Україні, але кажуть, що вони опосередковано і поступово впливатимуть на загальний рівень цін на товари і послуги. А хто сумнівався?

Що стосується підвищення газового тарифу для населення, то тут Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману вдалося — поки що — заробити сякі-такі бали до свого рейтингу. Навіть більше, він заявив, що не бачить жодних підстав! Хоча МВФ серед іншого і вимагає підвищення ціни на газ для споживачів. Оскільки ж питання створення антикорупційного суду — теж вимога МВФ — поки що не вирішено, а отже, і виділення траншу відтерміновується на невизначений час, уряд визнав за можливе заморозити поточні газові тарифи до липня.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ухвалила рішення про підвищення оптової ринкової ціни на електроенергію цього року в два етапи: з 1 січня — на 9,5%, а з 1 квітня — ще на 6,1%.

Загалом — на 16,2%. Не треба бути експертом, щоб зрозуміти: внаслідок цього зросте вартість водопостачання. А що ще — подивимося.

У лютому уряд погодив «незначне» двоетапне підвищення тарифів на пасажирські перевезення протягом року. У квітні планувалося підвищити вартість квитків на потяги на 12%, ще на стільки ж — у жовтні. «Укрзалізниця» пояснила подорожчання загальним зростанням цін. При цьому компанія обіцяє покращити якість пасажирських перевезень, модернізувати та закупити нові вагони. Щоправда, квітневе подорожчання хоч і сталося, але воно справді — незначне — лише 1%. Почекаємо жовтня?

Зате військовослужбовці у квітні отримають більші пенсії. Володимир Гройсман повідомив, що в середньому — на 1500 грн. При цьому суми виплат збільшили «заднім числом» — з 1 січня 2018 року. Перерахунок проведуть автоматично. Це стосується мало не півмільйона військових пенсіонерів. Крім того, з квітня змінився порядок перерахунку пенсій працюючим пенсіонерам. Раніше кожні два роки такі люди могли звертатися до територіальних управлінь Пенсійного фонду із заявою. Перерахунок робитимуть автоматично.

Підсумовував Віктор БОНДАР.