Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. Мечникова в травні відсвяткує 220-літній ювілей. Вона заслужено вважається не тільки провідним лікувальним закладом регіону, а й однією з найкращих клінік України.

На знімку: Дніпропетровська обласна клінічна лікарня ім. Мечникова — одна з найкращих клінік України.

Унікальність лікарні в тому, що вона акумулювала в собі потужний науково-практичний потенціал: сьогодні на базі клініки працюють 12 кафедр Дніпропетровської медакадемії, 40 стаціонарних спеціалізованих відділень за 26 профілями, а також консультативна поліклініка, у якій приймають за 45 спеціальностями. У лікарні працюють 2208 осіб, з них 452 лікарі.
— Солідний вік нашої клініки, заснованої 1798-го як Катеринославська губернська лікарня, дає нам право вважати себе фундаторами охорони здоров’я Дніпропетровщини. Адже наші фахівці стояли біля витоків формування обласної медицини, — каже головний лікар Сергій Риженко.
Щорічно тут проліковують понад 36 тисяч стаціонарних хворих, проводять 15 тисяч оперативних втручань, консультують майже чверть мільйона пацієнтів. Причому кількісний показник аж ніяк не знижує якість, адже деякі підрозділи в структурі клініки, без перебільшення, унікальні.
Справжню любов «Мечка» завоювала за останні чотири роки. Адже якщо Дніпро від самого початку АТО називали форпостом українського патріотизму, то обласна клініка стала справжньою медичною цитаделлю країни. За чотири роки війни в лікарні Мечникова врятували понад 2,5 тисячі тяжкопоранених бійців, яким зробили приблизно 3,5 тисячі екстрених операцій і перелили майже 3 тисячі літрів крові.
— Саме в Дніпрі нині закладаються основи української військової медицини. На сьогодні фахівці нашої клініки мають найбільший у Європі досвід лікування бойових, вогнепальних і мінно-вибухових травм, — каже Сергій Риженко.
Медики обласної лікарні вже неодноразово знаходили в кишенях поранених бійців записки «Якщо мене поранять — прошу відвезти в Мечникова» — настільки солдати на передовій вірять у дніпровських лікарів.

Підготував наш новий власний кореспондент у Дніпропетровській області 

ДЬОМУШКІН Вадим Юрійович, 
тел. (067) 568—30—46.
Фото надані автором.