Але якщо ДНУ — загальновизнана кузня кадрів, то кузнею технологій по праву вважають завод «Інтерпайп».

«Інтерпайп Сталь» — найбільший електросталеплавильний комплекс у Східній Європі.

«Інтерпайп Сталь» став першим металургійним заводом, збудованим в Україні за останні майже 50 років. Сьогодні це найбільший електросталеплавильний комплекс у Східній Європі, що посідає четверте місце у світі з виробництва безшовних труб і третє — з виробництва залізничних коліс.
Однак підприємство пишається не тільки бізнесовими успіхами. Для Дніпра й області завод цінний насамперед інноваціями в сфері екології. Тут відмовилися від доменного виробництва, чим зменшили шкідливі викиди в атмосферу в 2,5 разу та заощадили місту 60 млн м3 природного газу на рік. Крім того, збільшилися надходження в бюджет, було створено 700 нових робочих місць.
На підприємстві встановлено сучасні очисні споруди, які вловлюють 160 т пилу на добу! Затриманий пил потім використовується при будівництві. Завод за свій рахунок установив сучасний пост моніторингу чистоти повітря.
При потраплянні на територію всі — навіть підрядники — в обов’язковому порядку повинні проходити алкотестер, тож у п’яного на завод потрапити немає шансів. Що звело практично до нуля виробничий травматизм. Усі нововведення впроваджуються не за рахунок робітників. Працівники одержують конкурентну зарплатню, повний соціальний пакет. Із металургійних підприємств такий завод в Україні поки що єдиний. Але він задав стандарти, які вже неможливо проігнорувати.
Унікальне виробництво було побудовано корпорацією «Інтерпайп» для задоволення власної потреби в заготовках для безшовних труб і залізничних коліс. Однак сьогодні сталь продається в близьке та далеке зарубіжжя. Продукцію відвантажують в Азербайджан, Узбекистан, Росію, Польщу, Південну та Північну Америки, в Африку. Нещодавно завод вийшов на ринок Об’єднаних Арабських Еміратів.
Торік «Інтерпайп Сталь» разом із оператором мобільного зв’язку «Vodafone-Україна» провів 18-ту конференцію Tech Today Hub. Цей майданчик спрямований на розвиток і впровадження інновацій у виробництво.
Ще одна фішка заводу в тому, що він сам по собі є арт-об’єктом. Вранці та ввечері жителі міста можуть спостерігати інсталяцію «Сонце Дніпра» роботи датсько-ісландського художника Олафура Еліассона. Ще чотири його твори розміщено на території заводу й демонструються під час регулярних екскурсій усім охочим.

Підготував наш новий власний кореспондент у Дніпропетровській області 

ДЬОМУШКІН Вадим Юрійович, 
тел. (067) 568—30—46.