У квітні школи розпочнуть реєструвати майбутніх першачків. Цього року — за новими правилами.

До першого класу зараховуватимуть у дві хвилі.  Про це йдеться в роз’ясненні, розміщеному на сайті департаменту освіти і науки, молоді та спорту Київської міської державної адміністрації. Першочергове право потрапити до конкретної школи матимуть малюки, які мешкають на закріпленій за нею території. Решту зараховуватимуть пізніше — на вільні місця (звісно, якщо вони будуть). 
Кожна дитина має право здобувати початкову та базову середню освіту в найдоступнішому та найближчому до місця її проживання закладі. Водночас батьки прагнуть обрати малюку найкращу школу, і тут виникає питання: чи можуть їх позбавити вибору й на якій підставі? Відповідно до Закону України «Про освіту», що набув чинності торік, «Право особи здобувати початкову та базову середню освіту у державному або комунальному закладі освіти (його філії), за яким закріплена територія обслуговування, на якій проживає ця особа, гарантується, що не обмежує право особи обрати інший заклад».
Що це означатиме і як реалізовуватиметься на практиці, достеменно не знають навіть учителі. Нові правила мають бути конкретизовані в розробленому Міністерством освіти і науки Порядку зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, що пройшов громадське обговорення. Його проект можна знайти на сайті МОН. На момент, коли матеріал готувався до друку, остаточна версія документа ще не була оприлюднена.
Інститут прописки в нас давно скасували, та в новій українські школі він ще знадобиться. З огляду на попередні коментарі представників МОН, батьки першачків зобов’язані довести, що мешкають за певною адресою — принести до школи довідку про місце реєстрації чи показати відповідний штамп у паспорті. Що в цьому разі робитимуть, наприклад, родини, які винаймають житло, невідомо. Теоретично вони теж можуть отримати реєстрацію, але для цього доведеться офіційно укласти договір оренди з власником помешкання.
Відмовити дитині у вступі до школи, за якою закріплено її будинок, не мають права. Проте за яким принципом набиратимуть першачків до закладів, розташованих «не за місцем проживання», можна тільки здогадуватися. А надто — коли на одне місце в престижній школі претендуватимуть кілька потенційних учнів. «Якщо кількість заяв перевищить кількість наявних місць, педагогічна рада школи прийматиме рішення щодо способу їх заміщення, про що ви дізнаєтесь в обраній вами школі», — зазначено на сайті профільного департаменту КМДА.
Що робити в тому випадку, якщо в школі виявиться менше місць, ніж охочих навчатися? Серед авторів нового положення обговорювалися різні варіанти: серед іншого, пропонували проводити жеребкування. Зрештою, вирішили застосовувати «віковий» принцип — якщо обиратимуть між 7-річною дитиною та 6-річною, то нададуть перевагу старшій. Насамперед до таких шкіл зараховуватимуть також братів та сестер дітлахів, які вже в них навчаються.
На сайті департаменту освіти КМДА розміщена своєрідна «дорожня карта» для мам і тат з роз’ясненням нової процедури. До школи батьки мають принести свій паспорт, заяву про зарахування дитини, копію її свідоцтва про народження, оригінал медичної довідки та документ, що підтверджує місце проживання.
Згідно з рішенням профільного департаменту КМДА на першому етапі (протягом 23 квітня — 31 травня), школи прийматимуть заяви від батьків потенційних першачків, що мешкають на території обслуговування й мають гарантоване право потрапити до відповідного закладу. Зарахування до перших класів у 2018 році здійснюватиметься без конкурсного відбору, наголошують у КМДА. Навіть присутність дитини під час подання заяви та в процесі її зарахування до школи не обов’язкова.
На другому етапі, з 1 по 15 червня, прийматимуть заяви від охочих навчатися «не за місцем проживання». Їх зараховуватимуть за наявності вільних місць — відповідно до п. 7 ст. 18 Закону України «Про загальну середню освіту», який дозволяє проводити конкурс.
Дізнатися, за яким закладом закріплено ваш будинок, можна безпосередньо в школі, у районному управлінні освіти або, не виходячи з дому, — з документів та інтерактивної карти, посилання на які розміщено на сайті профільного департаменту КМДА.
У соцмережах деякі мами вже скаржаться, що їх «прикріпили» не до найближчої школи, а до віддаленішої. І не виключають, що навіть за нового порядку доведеться «вирішувати питання» у не передбачений законом спосіб.
Зауважимо, що новий порядок зарахування до шкіл не поширюватиметься на спеціалізовані заклади освіти мистецького, спортивного, військового чи наукового спрямування. Тож там і надалі зможуть проводити конкурсний відбір.

Анна СМІЛЯНСЬКА.
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА з архіву «Голосу України».