Міністерство освіти оприлюднило дані щодо можливої кількості «бюджетних» місць у підпорядкованих йому вишах. Відповідний документ розміщено на сайті МОН у розділі «Вступна кампанія».

Йдеться про бакалаврські та магістерські програми 161 ВНЗ з усіх регіонів України. Зокрема, оприлюднено ліцензійний обсяг (скільки загалом вступників на окрему спеціальність чи спеціалізацію може прийняти заклад 2018 року), максимальний обсяг прийому абітурієнтів на місця держзамовлення та кваліфікаційний мінімум (скільки «бюджетників» має бути на конкретній спеціальності, щоб заклад здійснив їх набір).
Наскільки це допоможе вступнику оцінити свої шанси, сказати важко. Адже через застосування «широкого конкурсу» реальна кількість бюджетних місць буде відома лише за підсумками вступної кампанії. Він передбачає, що певна кількість бюджетних місць «йде за вступниками з найкращими балами» до того ВНЗ, в якому вони бажають навчатися. Тож, зрештою, найпопулярніші виші можуть отримати максимальний обсяг місць держзамовлення, а непрестижні — не отримати жодного бюджетного місця (на певну спеціальність).
Для пільговиків корисною буде така інформація: у документі зазначено, скільки вступників зможе прийняти виш за квотою 1 — на основі вступних іспитів та квотою 2 — для вступників за спрощеною процедурою з окупованих територій, уточнює прес-служба МОН.