Парламентська хроніка
Ранкове засідання 5 квітня

Народні депутати, ухваливши в першому читанні два законопроекти — про принципи розподілу посад у комітетах та про співвідношення їхньої діяльності із діяльністю міністерств — зробили перший крок до реформування Верховної Ради.

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій.

 

Михайло Бондар, Павло Пинзеник.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Представляючи законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо розподілу посад у комітетах Верховної Ради України за принципом д’Ондта (№7550), один з його співавторів, Голова Верховної Ради Андрій Парубій, підкреслив, що цей документ розроблено на виконання пункту 18 рекомендацій місії Європарламенту, які затверджені постановою Верховної Ради від 17 березня 2016 року «Про заходи з реалізації рекомендацій щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України». «Це один із кроків дуже масштабної реформи парламенту, який пропонується реалізувати уже в наступному скликанні Верховної Ради», — сказав він та поінформував, що пропонований механізм передбачає справедливий розподіл між усіма політичними фракціями посад у комітетах на початку діяльності нового складу Верховної Ради. За цією формулою розподіл посад має здійснюватися почергово, від більшої до меншої фракції, залежно від її чисельності. «Цей метод використовується у таких країнах, як Австрія, Бельгія, Іспанія, Португалія, Данія, Хорватія, Польща, Словенія, Чехія, Угорщина, Нідерланди, Румунія, Болгарія, а також у Європарламенті. Сподіваюся, що ми також запровадимо цю європейську практику, яка забезпечить правильну побудову структури Верховної Ради», — наголосив Андрій Парубій.

Передбачається, що цей законопроект набере чинності з дня набуття повноважень Верховної Ради України дев’ятого скликання.

А перший заступник голови Комітету з питань Регламенту Павло Пинзеник зазначив, що комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді ухвалити законопроект у першому читанні. «Комітет висловив низку зауважень до цього законопроекту, які в разі прийняття в першому читанні можуть бути доопрацьовані під час підготовки до другого», — підкреслив він. Зокрема, за його словами, є питання про те, яким чином обиратиметься народний обранець до складу комітету у випадках, якщо депутатська фракція не внесе відповідних пропозицій.

Під час обговорення Олег Ляшко зазначив, що фракція Радикальної партії не тільки підтримуватиме ухвалення цього законопроекту, а й вважає, що для реформування парламенту запропонованих змін недостатньо. «Фракція Радикальної партії ініціює зміни до Конституції, які зроблять парламент підзвітним та підконтрольним громадянам України, та пропонуємо скоротити чисельність народних депутатів до 250 чоловік, бо 450 — це забагато», — наголосив він і додав, що радикали також наполягають на ліквідації мажоритарної виборчої системи, скасуванні депутатської недоторканності, можливості відкликання народних депутатів, які неналежно виконують свої обов’язки, ухваленні законів про імпічмент Президента та про створення тимчасових слідчих комісій.

Олена Сотник («Самопоміч») зауважила, що насамперед запровадження пропонованого механізму означатиме ліквідацію «договорняків» під час розподілу комітетських посад. «Буде чесний розподіл за чесною формулою відповідно до кількості отриманих фракцією депутатських мандатів», — сказала вона та назвала це першим кроком до прозорості та реального парламентаризму.

Сергій Соболєв («Батьківщина») підтримав тезу, що це справді той документ, який започатковує реформу парламенту. «Це законопроект, який дає змогу врахувати як позицію більшості, так і опозиції», — сказав він.

Олександр Долженков зазначив, що Опозиційний блок підтримуватиме цей законопроект, однак пропонує повернутися до такого розподілу посад ще в нинішньому скликанні парламенту.

Юрій Соловей («Блок Петра Порошенка» подякував Андрію Парубію за системну роботу з підготовки законопроектів, які спрямовані на реформування парламенту. «Маємо пам’ятати, що рано чи пізно будь-яка влада стає опозицією, а опозиція — владою, проте це не повинно впливати на ефективну роботу парламенту. І принцип д’Ондта передбачає таку систему розподілу посад у комітетах, яка дозволяє зняти напруження між владою та опозицією під час підготовки тих чи інших документів», — наголосив він.

Ухвалення законопроекту №7550 підтримали 241 народний депутат.

Представляючи ще один крок на шляху реформи парламенту — законопроект про внесення змін до законів «Про комітети Верховної Ради України» та «Про центральні органи виконавчої влади» (щодо оптимізації роботи комітетів Верховної Ради України та співвідношення предметів їх відання із сферами діяльності міністерств, №6256) — Андрій Парубій повідомив, що ця законодавча ініціатива передбачає скорочення з наступного скликання парламенту кількості комітетів із нинішніх 27 до 20. «Переконаний, що така ініціатива зможе збільшити вагу та значення комітетів Верховної Ради та дозволить посилити їхні контрольні функції», — сказав він та поінформував, що під час підготовки цього законопроекту найбільше дискусій точилося довкола того, які саме комітети мають бути в наступному скликанні. «Під час останніх дискусій, які відбувалися за участі представників Європарламенту, ми зійшлися на тому, що під час ухвалення законопроекту в першому читанні ми визначаємо кількість комітетів, а вже під час підготовки до другого читання в робочій групі спільно опрацюємо вичерпний перелік, які комітети будуть у наступному скликанні», — сказав Андрій Парубій та зауважив, що такий підхід дозволить вийти на позитивне рішення. Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко підкреслила важливість того, що парламент нарешті взявся за це питання, адже в тому ж таки Європейському парламенті ключова робота відбувається саме в комітетах. Вона також наголосила на тому, що в наступному скликанні не тільки потрібно зберегти Комітет з питань євроінтеграції, але й значно посилити його функції. «В усіх країнах, які визначили свій шлях у Європейський Союз, до цих комітетів на консультативній основі входять голови фракцій, щоб разом з урядом виконувати роботу з адаптації законодавства», — наголосила вона та закликала колег також забезпечити гендерний принцип формування комітетів, бо «непристойно, коли в бюджетному комітеті немає жодної жінки-депутата».

У першому читанні законопроект №6256 підтримали 229 народних депутатів. 

За основу прийнято й законопроект про внесення змін до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань» (щодо оформлення документів релігійних організацій, № 6642).

Народні депутати ухвалили в цілому Постанову про Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства щодо неприпустимості будівництва газопроводу «Північний потік-2» та монополії Російської Федерації на газових ринках світу (№8111). Також Верховна Рада доручила Кабінету Міністрів на виконання статті 274 Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом та статті 6 Договору про заснування Енергетичного співтовариства невідкладно провести консультації між урядом України та Європейською Комісією щодо недопущення побудови газопроводу «Північний потік-2».

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект «Про національну безпеку України» (№8068). Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов, який представляв законодавчу ініціативу Президента, повідомив, що ухвалений закон має стати ключовим документом реформування безпекового сектора в умовах російської агресії проти України. За його словами, цей законопроект опрацьовано у тісній взаємодії з експертами НАТО, Євросоюзу та США, а його прийняття має стати важливим кроком на шляху запровадження стандартів Північноатлантичного альянсу в Україні. «Насамперед у ньому йдеться про систему управління і керівництва Збройними Силами та іншими органами сектору безпеки та оборони, що підвищить їхню здатність протистояти сучасним загрозам», — наголосив він та підкреслив, що цей законопроект гарантує надійний цивільний, демократичний громадський контроль над сектором безпеки і оборони України з боку Верховної Ради та громадянського суспільства.

Після обговорення 265 народних депутатів підтримали в першому читанні президентський законопроект «Про національну безпеку України».

У цілому ухвалено законопроект «Про дипломатичну службу України» (№7322) та у першому читанні проект закону «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких інших законодавчих актів України» (щодо запровадження механізму «єдиного вікна» та оптимізації здійснення контрольних процедур при переміщенні товарів через митний кордон України, №7010).

На початку засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій нагадав, що 5 квітня 1710 року під час зборів козацтва на березі Дністра біля містечка Тягиня було прийнято першу Конституція Пилипа Орлика. «Цим було започатковано процес творення Конституції в Україні», — наголосив він.

З днем народження вітали народних депутатів Григорія Немирю та Юрія Одарченка.