Ранкове засідання 6 квітня

На початку засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій відзначив, що в четвер народні депутати мали злагоджену та плідну роботу. Ухвалено чотири закони в цілому, сім взято за основу і схвалено одну постанову, нагадав він. Наприкінці тижня християни східного обряду відзначають найбільш скорботний день у році — Страсну п’ятницю, зауважив глава парламенту. «Але ми знаємо, — сказав він, — що за цією скорботою прийде день тріумфу та перемоги — день Воскресіння Христового». А. Парубій привітав усіх українців та колег, присутніх в сесійній залі, зі святом, яке відзначатимемо незабаром.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Годину запитань до уряду розпочали з доповіді міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Насалика. Він поінформував про те, що урядовці спільно з Датським енергетичним центром розробили програму, яка дасть енергетичний прогнозний баланс нашої держави на три роки. Її презентуватимуть уже наступного року. У серпні 2017-го прийнято також нову енергетичну стратегію до 2035 року, нагадав І. Насалик. Вона поєднує наші зобов’язання перед європейськими структурами, зокрема, з приводу реалізації третього енергетичного пакету та Угоди про асоціацію.

Реформування галузі без законодавчої бази неможливе, наголосив І. Насалик, відзначивши в цьому контексті спільну роботу профільного комітету Верховної Ради та виконавчої гілки влади. Нині роботу в цьому напрямі повністю завершено — починаючи із закону про ринок електричної енергії і закінчуючи законом про незалежного регулятора. Уся робота над вторинною документацією, яка нині під контролем координаційного центру, просувається в рамках передбаченого графіка. Відтак можна сподіватися на те, що влітку 2019 року закон про ринок електричної енергії запрацює повною мірою.

Міністр енергетики повідомив, що в осінньо-зимовий період наша країна ввійшла із запасом 1400 тонн вугілля, а вийшли із сезону із запасом у 1700 тонн. «Ми не тільки не зменшили, а й наростили запаси», — наголосив він. Останні опалювальні сезони як правило корегувалися координаційним центром, який очолює віце-прем’єр, зізнався І. Насалик. Щоб робота об’єднаної енергосистеми не давала збою, збиралися мало не кожної неділі, каже він. Але протягом останніх чотирьох місяців такі зустрічі практично не проводилися, і не тому, що не було часу, стверджує міністр, а тому, що не було потреби. Ситуація, пов’язана із дисбалансом у газовій системі, яка мала місце в березні, показала, як працюють розроблені раніше механізми захисту. Упродовж 48 годин ситуацію вдалося стабілізувати, саме тому, що не доводилося думати «що ж робити». Наказ міністра енергетики про дії, які необхідно виконати в такій ситуації, підписано ще два роки тому, запевнив І. Насалик.

Протягом року нам вдалося скоротити споживання вугілля на п’ять мільйонів тонн. Це завдання здавалося неможливим, але все вийшло, наголосив урядовець. Нині ми повністю не залежимо від поставок з Росії на ринку атомної енергетики, каже він.

Уряд погасив усі заборгованості перед шахтарями, відзвітував міністр. Водночас він наголосив, що без державної підтримки вугільна галузь не може розвиватися. Відтак у міністерстві розроблено план реформування галузі, але коштів на її реалізацію немає.

Народний депутат Рефат Чубаров поцікавився долею незаконно ввезених німецьких турбін на територію окупованого Криму. Прем’єр-міністр Володимир Гройсман поінформував, що заходи вживаються за всіма на-
прямами, за допомогою дипломатичних та інших каналів. Ми вимагаємо реакції для введення додаткових санкцій до країни-агресора, наголосив він. З огляду на скандал, який відбувається довкола цих турбін, можна сказати, що санкційна політика відносно Росії діє.

Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко звернула увагу на те, що в Кабміні назріла потреба визначитися з тим, який віце-прем’єр-міністр координуватиме роботу всіх міністерств та відомств з приводу надання допомоги родинам заручників. Водночас вона поцікавилася, на якому етапі перебуває процедура виплат для тих, кого вже звільнено з російського полону. Володимир Гройсман поінформував: відповідну постанову про виплати уряд ухвалив і кошти зарезервував. Але їх зможуть почати нараховувати тільки тоді, як будуть готові результати перевірки з приводу того, чи немає в цих людей якоїсь провини перед нашою державою.

На вимогу двох фракцій з трибуни виступив представник Радикальної партії Олег Купрієнко. Він звернув увагу на те, що селяни нині позбавлені можливості продавати молоко та м’ясо. Пов’язано це із приведенням нашої продукції до норматив СОТ.

Говорив також про те, що й досі багато сіл не газифіковано. З першого квітня ціну на балонний газ не встановлено і не проведено аукціон. Через це люди опинилися на свята взагалі відрізаними від блакитного палива. Підсумовуючи, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, зауважив, що ніякої заборони на продаж молока та м’яса немає і не буде, а продукція, яку селяни здають для подальшої переробки, має бути безпечною. Жодних розбіжностей у баченні підтримки аграрного сектору з народними депутатами в уряду немає, наголосив його глава.

Після години запитань до уряду оголосили 258 запитів народних депутатів. А завершився тиждень традиційними виступами з різних питань.

Учора вітали з днем народження народних депутатів Олену Ледовських, Ольгу Червакову та Тараса Козака.