Цьогоріч посівну кампанію на Хмельниччині назвати весняною можна хіба що умовно. Спочатку зима затягнулась до початку квітня. Тепер синоптики обіцяють, що гаряче літо розпочнеться вже з середини травня. Все це змушує приймати швидкі рішення і діяти оперативно. Однак загалом на погоду і природу аграрії не нарікають. У департаменті агропромислового розвитку причин для затримки чи відставання у роботах на полях не бачать. Навпаки — фахівці закликають не збавляти темпів до завершення посівної кампанії. Бо, за прогнозами синоптиків, літня спека і посуха можуть прийти набагато раніше, ніж за календарем. Тож у господарствах квапляться покласти насіння у ще вологий ґрунт.

Як розповів начальник обласного гідрометцентру Юрій Мар’янович, за даними метеостанцій області, ще до святкових днів верхній шар ґрунту оцінювався як сильно зволожений і лише на крайньому півдні області він досягав м’якопластичного стану. Проте низька відносна вологість повітря, яка спостерігалась протягом вихідних, і підвищення температурних показників, призводять до стрімкого висихання як верхніх, так і більш глибоких шарів ґрунту. Тож втрачати не можна ані години в буквальному розумінні слова.
Що стосується подальшого прогнозу, то квітень на Хмельниччині демонструватиме швидке наростання тепла. Доброю звісткою для аграріїв є те, що в другій декаді є вірогідність збільшення короткочасних дощів. Остання ж декада місяця очікується помірно теплою, можливі дощі, тому в добрих господарів є всі шанси закласти гарні підвалини для майбутнього врожаю.
А от уже з травня розпочнуться випробування і для посівів, і для селян. Бо лише перша декада місяця відповідатиме нормі, коли нічні температури залишатимуться на рівні +10, а денні +16—21 градуса. А вже після цього температурний стовпчик може сягати і +25—28 градусів.
Щоб посіви змогли пережити вірогідну посуху, вже тепер вони мусять набратися сили. Тому на полях активно підживлювали озимі. Наразі в області звітують про те, що вже стовідсотково завершено підживлення зернових на площі майже 230 тисяч гектарів.
Якщо швидка весна і раннє спекотне літо поступово переростають у правило, то у фінансово-організаційній сфері цьогоріч є чимало добрих новин. Зокрема, є надія, діятимуть державні програми відшкодування вартості техніки, насіння і посадкового матеріалу. Доповнює їх і обласний бюджет. Так, програма розвитку агропромислового комплексу області на 2017—2021 роки передбачає      5,6 мільйона гривень на часткову компенсацію вартості техніки та обладнання.
Обласна влада звертається також і до керівників районів та об’єднаних територіальних громад, аби ті розглянули можливість підтримки особистих селянських господарств з місцевих бюджетів. А ще на місцях повинні сприяти створенню сільськогосподарських кооперативів. В семи районах уже працюють дев’ять обслуговуючих кооперативів. І хоча переважна більшість їх має молочарське спрямування, проте в Дунаєвецькому районі з’явився і кооператив «Ягідний рай», який спеціалізуватиметься на вирощуванні та заготівлі ягід.

Ірина КОЗАК.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Хмельницька область.