Сьогодні — День працівників ракетно-космічної галузі 

До української ракетно-космічної галузі входить майже 40 великих підприємств та багато малих і середніх підприємств-розробників і незалежних науково-дослідних лабораторій. Провідним центром серед них є конструкторське бюро «Південне» та виробниче об’єднання «Південний машинобудівний завод» у місті Дніпро, де сконструйовано й вироблено понад 400 штучних супутників Землі, створюють та серійно виробляють ракети-носії, космічні апарати, системи управління, орієнтації і траєкторних вимірювань.

Великими досягненнями вітчизняних фахівців стало створення космічних апаратів «Січ-1», «Океан-О», «АУОС» та «Мікрон», ракетоносіїв «Зеніт-3SL», «Дніпро», «Циклон-3». Наша країна відома також апаратурою стикування «Курс» для Міжнародної космічної станції, системами прицілювання ракет, апаратурою систем керування для космічних комплексів «Союз», «Прогрес», «Протон», унікальними об’єктами наземної інфраструктури: контрольно-коригуючими станціями для глобальних навігаційних супутникових систем, мережею спостережень геофізичних явищ.

Випробування ракетного комплексу «Вільха» на півдні Одеської області, 10 квітня 2018 р.

Фото прес-служби РНБО України.

Для реалізації державної політики в космічній діяльності в лютому 1992 року було створено Національне космічне агентство України (НКАУ). Наша країна бере участь у міжнародних проектах створення носіїв Antares та VEGA, є членом більшості міжнародних організацій у сфері космосу, таких як UNCOPUOS (Комітет ООН з мирного використання космічного простору), COSPAR (Світовий комітет з питань космічних досліджень), IADC (Координаційний міжвідомчий комітет з питань забруднення в космосі).

Перший українець у Космосі за національністю — Павло Попович. Яскравою сторінкою в розвитку космонавтики України став політ у 1997 році у складі екіпажу американського космічного корабля «Колумбія» українського космонавта Леоніда Каденюка.

«Вільха» проходить випробування

На півдні Одеської області почалися державні випробування ракетного комплексу «Вільха». За словами секретаря РНБО Олександра Турчинова, держвипробування «стали фіналізацією масштабного проекту українських учених, конструкторів і виробничників».

— Ми отримали потужну ракетну зброю, яка за всіма показниками краща за російський «Смерч», — заявив Олександр Турчинов.

Випробування проводять у кілька етапів, ракети запускають у повному бойовому спорядженні, для кожної визначена окрема мета на різній відстані. Після завершення масштабних випробувань ракетні комплекси «Вільха» буде взято на озброєння, український оборонно-промисловий комплекс почне їх серійне виробництво.

За інформацією конструкторського бюро «Луч», максимальна дальність поразки у «Вільхи» становить 120 кілометрів. Усі складові для виробництва — вітчизняні. Система управління ракетою передбачає корекцію польоту за рахунок імпульсних двигунів.

«Вільха» здатна нести різні бойові частини залежно від призначення. Раніше комплекс уже проходив випробування.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

Одеська область.