Тільки три тисячі гектарів цукрових буряків з прогнозованих 63 тисяч посіяли на Вінниччині. Торік на цей час уже було 42 тисячі гектарів.
Не встигнуть покласти насіння в землю в оптимальні терміни. Такий прогноз роблять фахівці. Волога «тікає» з ґрунту швидкими темпами. За словами керівника управління агропромислового розвитку Ямпільського району Романа Ільницького, не так шкодить сонце, хоча температура сягає уже 25 градусів тепла, як вітровії. Вони більше «крадуть» вологу з верхнього шару ґрунту.
— Ситуація взагалі парадоксальна, — каже пан Ільницький. — Наш південний район завжди одним із перших починав сівбу буряків. — А нині все перевернулося з ніг на голову. Наприкінці березня-початку квітня на окремих площах під цукристі ще лежав сніг. А потім раптово настало тепло з високими температурами. Центральні і навіть північні райони вже більше посіяли, ніж південні.
Загалом у господарствах Ямпільського району планують розширити «солодкі» площі на тисячу гектарів порівняно з минулим роком. Загалом їх підготували майже п’ять тисяч гектарів. Співрозмовник сподівається, що все-таки вдасться кинути насіння у вологий ґрунт. Вся надія — на високопродуктивну техніку. Механізатори максимально використовують 24-рядні сівалки точного висіву.
На шість тисяч гектарів в області планували збільшити посіви цукристих порівняно з 2017 роком. Уже зрозуміло, що зробити це в оптимальні терміни не вдасться. Порушення строків сівби спричинить втрату врожайності. В обласному департаменті агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів припускають, що у сільгосппідприємствах можуть переглянути структуру посівних площ — на користь кукурудзи.

Вінницька область.