Народні депутати та громадськість намагаються зупинити будівництво висотного готельного комплексу на Андріївському узвозі. Про це йшлося на засіданні підкомітету з питань взаємодії з громадянським суспільством Комітету Верховної Ради України з питань запобігання та протидії корупції спільно з міжфракційним об’єднанням «За Київ» щодо забудови на Андріївському узвозі.

За Андріївський узвіз постійно точиться боротьба ще з перших років незалежності, зауважив голова підкомітету народний депутат України Ігор Луценко. Але найбільш болючою і пекучою є проблема незаконних забудов на окремих ділянках. «Андріївський узвіз має й історію успіху — навіть за часів Януковича громадськості вдавалося зупинити апетити олігархів, які намагалися забудувати цю історичну територію, — сказав І. Луценко. — Нині такі спроби маємо знову». За словами народного депутата, нещодавно громадськість провела інспекцію, виявивши не лише наміри, а й уже конкретні дії одного забудовника спорудити на Андріївському висотний готельний комплекс, хоча стандарти забудови в історичній зоні не передбачають такої забудови. Через суд, до якого звернулася низка громадських організацій, будівництво було зупинено, однак три дні тому будівельні роботи відновили, незважаючи на заборону суду. Будівництво ведеться навіть по суботах та вночі. Будівельним парканом також перекрили вулицю та прохід пішоходам. Та поки тривають перевірки й інспекції, за парканом уже звели перший поверх. «На цей момент жодного дозволу, наскільки знаю, забудовник не має», — додав Ігор Луценко. Парламентарій звернувся з депутатським запитом до Міністерства культури, КМДА та правоохоронних органів щодо законності цієї забудови.
Представники Міністерства культури, КМДА та Нацполіції, присутні на засіданні, стверджували, що триває перевірка всієї дозвільної документації на будівництво. У КМДА пообіцяли провести повторну інспекцію будівництва. У Мінкульті також запевнили, що проводять інспекцію по всіх забудовах в історичному центрі столиці.
Натомість представники громадськості переконували: в історичній зоні будівельні майданчики розгортаються під виглядом реставрації. І вимагають від міської влади розірвати договір оренди земельної ділянки із забудовником. Щодо згаданого будівництва готелю на Андріївському, як ішлося на засіданні, тут теж дозвіл спочатку видавали на будівництво підпорної стінки з метою протизсувних робіт, а потім дивним чином з’явився і дозвіл на проведення будівництва готельною комплексу заввишки 30 метрів.
Представник МДО «За Київ» народний депутат України Наталія Новак запропонувала ще раз звернутися до Національної поліції та інших правоохоронних органів щодо будівництва готелю на Андріївському узвозі, щоб з’ясувати, чи справді має місце самовільне захоплення історичної ділянки. «Це мовчазний злочин. Дуже часто погодження на будівництво в історичній зоні видають із певними умовами, але їх ніхто не читає і не дотримується, — зауважила Н. Новак. Ігор Луценко не виключив, що громадськість може вдатися і до силових засобів, щоб зупинити незаконну забудову.
Депутати Київради пообіцяли винести питання про забудову на Андріївському узвозі на наступне пленарне засідання сесії.