Відповідний проект указу вже спрямовано до адміністрації Президента України. Про це повідомив народний депутат України Роберт Горват.
— У країнах, де виноградно-виноробна галузь є провідною, а культура споживання вина — візитівкою цивілізованості держави, щороку віддають шану виноградній лозі та праці людей на виноградниках, відзначаючи це Днем вина, Фестивалем урожаю, Святом молодого вина, — пояснив Роберт Горват.
За словами парламентарія, свято пропонується відзначати щороку кожної другої неділі листопада. Така дата пов’язана з дозріванням молодого винограду і початком збору врожаю, тож в усьому світі в такий спосіб просувають тисячолітню культуру свідомого і помірного споживання якісного вина. Адже в Європі вино — продукт харчування, який є невід’ємною складовою здорового раціону та рекомендується багатьма фахівцями і дієтологами зі світовим ім’ям.
На думку Роберта Горвата, запровадження такого свята, серед іншого, сприятиме комплексному розвитку виноробної галузі в Україні.
Разом маємо сприяти зміцненню виноробних традицій, формуванню культури споживання вина, просуванню українських вин як візитівки нашої держави на офіційних заходах та дипломатичних прийомах. Наша країна здавна славиться виноробними традиціями, а тому ці рішення сприятимуть утвердженню іміджу України як виноробної держави серед європейських країн та на світовій арені.
Нещодавно Верховна Рада України підтримала ухвалення законопроекту № 6693 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв», який передбачає спрощену процедуру ліцензування випуску для малих виробництв виноробної продукції на основі декларативного принципу. Цей закон після підписання Президентом дасть змогу замінити 140 дозвільних документів, які необхідні для отримання ліцензії на виробництво, на одну декларацію відповідності матеріально-технічного стану. Закон дасть можливість малим підприємствам створювати унікальні вина, організувати нові робочі місця та збільшити надходження до державного і місцевих бюджетів.
Серед авторів закону — закарпатці Роберт Горват, Валерій Лунченко і Василь Петьовка.

Ужгород.