Нещодавно два нові провалля (на знімку) знову неабияк збентежили громадськість міст Дрогобича і Трускавця. Та найбільше — села Модричі Дрогобицького району, бо там воно до найближчих будинків за півкілометра.

Торік уже був обвал ґрунту неподалік нинішнього, провалля сягало до 300 м в діаметрі та 5 м углиб. Поруч — лінія електропередач, автодорога, що з’єднує Трускавець із Дрогобичем та Львовом. Тоді вантажівки та автобуси спрямували через місто Стебник.
«Це лягло додатковим навантаженням на місцеву інфраструктуру, — розповідає стебницький міський голова Петро Старосольский. — Дороги руйнуються катастрофічно. Після першого провалу на місце події приїжджали фахівці та науковці, які обстежували територію, породи. Думаю, що про масштаб проблеми вигідно замовчувати, адже за два кілометри курорт Трускавець. Однак неподалік — територія видобування калійної руди колишнього Стебницького калійного заводу. Під землею можуть бути шахтні пустоти».
Модрицький сільський голова Мирон Флюнт розповів, що ситуацію постійно моніторять представники спеціально створеної при Львівській ОДА комісії та науковці. Днями до села приїжджали представники Мінекономіки разом із керівництвом області та Дрогобицького району. Вони визначалися із проектом будівництва об’їзної дороги, яка проходитиме за кількасот метрів від провалля, перенесенням водогону та лінії електропередач.
«Розробки калійної руди велися в бік Болехівської сільради та Стебника. Маємо висновок комісії, згідно з яким провалля класифікується як поверхневе, утворене між старим і новим руслами місцевої річки Вишниці, — повідомив сільський голова. — Видобування руди в цьому місці не було. Такий висновок науковців Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, яким наша сільрада замовляла дослідження. Згідно з наданими нам мапами аномалій на території Болехівської сільради не виявлено. Надалі можуть бути лише незначні провалля».

Фото надано автором.