Парламентська хроніка

Ранкове засідання 17 квітня 

Напередодні 32-х роковин аварії на Чорнобильській АЕС парламент розглянув блок питань з чорнобильської проблематики. Голова Верховної Ради України Андрій Парубій на початку пленарного засідання наголосив, що ці питання — «великої ваги і нашої відповідальності».

«Ми пам’ятаємо наших героїв-громадян, які у 1986 році ціною свого здоров’я та навіть життя зупинили страшну трагедію, не допустили ядерного апокаліпсису в центрі Європи, особливого значення ці питання набувають у дні, що передують дню пам’яті Чорнобильської трагедії, і у той час, коли Росія дозволяє собі ядерний шантаж усього світу», — підкреслив
А. Парубій.

Володимир Арешонков.

 

Під час пленарного засідання.

 

Роман Зварич.

 

Микола Княжицький, Ігор Гринів. 

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

 

У першому читанні схвалено проект змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо виплати грошової компенсації на харчування дітей) — № 6230. За відповідне рішення проголосували 252 депутати.

Як пояснив заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради, співавтор законопроекту, під яким підписалися 17 депутатів, Володимир Арешонков (фракція Блоку Петра Порошенка), законопроектом пропонується встановити щомісячну грошову допомогу на харчування учнів середніх загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних закладів освіти, студентів коледжів та технікумів, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, а також дітей, які є інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Володимир Арешонков відзначив, що законопроект спочатку був урядовим, щоб виправити критичну ситуацію, яка склалася минулого року в багатьох регіонах з організацією дитячого харчування в навчальних закладах, — гроші, які виділяє уряд, потрапляють у місцеві управління соцполітики, які мають провести тендери на організацію дитячого харчування в школах. Однак тендери на місцях дуже часто зриваються і школи залишаються без організованого харчування дітей. Окрім того, сума, яка виділяється на харчування, — 24—26 гривень на день на одну дитину — є дуже мізерною. Це менш як 50% від фізіологічної норми харчування дітей. Водночас, як пояснив В. Арешонков, діє постанова Кабміну, за якою має виплачуватися компенсація для тих дітей, які не отримують організоване харчування в школі, така компенсація в середньому — 370 гривень на місяць, тобто ще менше — 18 гривень на день. За словами    В. Арешонкова, нині є можливість підняти виплати на дітей до 600 гривень, однак допоки уряд не підтвердить, що він готовий підняти суму такої грошової компенсації, приймати законопроект у запропонованому вигляді є ризикованим, адже постанова уряду ще діє. І тоді ситуація з дитячим харчуванням у школах ще погіршиться.

«Ми маємо прийти з урядом до спільної позиції — паралельно приймати і цей законопроект, і постанову уряду про збільшення компенсації, і прийняти механізм, який забезпечить харчування дітей», — сказав      В. Арешонков, запропонувавши доопрацювати цей законопроект спільно з урядом.

Під час обговорення майже всі депутати наголошували на потребі відновити пільги чорнобильцям, і не лише — харчування дітей у школах, а й іншим категоріям постраждалих та тих, хто у 1986-му захистив людство від наслідків жахливої трагедії, — пільги на лікування, перерахунок пенсій і т. д. Адже нині уряд переклав фінансування таких пільг на місцеві бюджети.

Сергій Євтушок («Батьківщина») висловив думку, що монетаризація пільг призводить до фактичного скасування пільг. Ігор Мосійчук (Радикальна партія) закликав передбачити механізми контролю над тими горе-підприємцями, які виграють тендери, але не можуть надати послуги з харчування у школах, а потім шукають субпідрядників. І застеріг, щоби виплата компенсацій замість організації харчування у школах не призвела до закриття шкільних їдалень.

Роман Семенуха («Самопоміч») зауважив, що щорічна державна допомога чорнобильцям — 98 гривень, у стаціонарі на їх лікування виділяється до 27 гривень, уже давно зовсім не фінансується будівництво житла для чорнобильців і не просувається квартирна черга.

Степан Барна (БПП) додав: 35% дітей закінчують навчальні заклади з хронічними хворобами органів травлення, проблема з харчуванням школярів — глобальна, і вирішувати її треба не точково, а системно по всій Україні. «Монетизація пільг потрібна, щоб зменшити корупційні ризики, але монетизація харчування — це абсурд, діти повинні мати змогу харчуватися у школах, і не лише чорнобильців, а всі діти у всіх класах. А батьки малозабезпечених категорій повинні мати пільги», — вважає депутат.

Олег Кулініч (ДГ «Відродження») наголосив, що пільги чорнобильцям мають бути відновлені, й закликав Голову Верховної Ради напередодні чорнобильської річниці розглянути всі зареєстровані в парламенті законодавчі ініціативи, спрямовані на відновлення пільг чорнобильцям, зокрема, законопроект № 6292, який підтримують всі громадські організації чорнобильців. Наталія Королевська (Опоблок) стверджувала, що сьогодні зірвано харчування дітей в багатьох областях України, чорнобильців фактично позбавили всіх пільг, компенсацій та гарантій, які в них раніше були, і наполягала на звіті уряду та відповідальності профільних міністрів. Віталій Корчик («Народний фронт») підтримав даний законопроект та монетизацію пільг — виплачувати грошову компенсацію на харчування для учнів шкіл, профтехзакладів, студентів, котрі проживають на забруднених територіях, та дітей-інвалідів внаслідок захворювань, пов’язаних із аварією на ЧАЕС.

Позафракційний Сергій Міщенко зауважив: це вже відбувається не вперше, коли з одного боку країна каже — ідіть захищайте нашу країну, а потім про цих людей забувають. Так, як «забули» чорнобильців, потім можуть «забути» й учасників АТО, які вже зараз не можуть отримати земельні ділянки, належне лікування.

Депутати також закликали у річницю чорнобильської аварії влаштовувати не урочисті заходи, концерти чи поминальні ходи, на що буде витрачено величезні кошти з бюджету, а витратити ці кошти на відновлення пільг для чорнобильців і розглянути й інші «чорнобильські» законопроекти.

Глава парламенту Андрій Парубій запропонував ухвалити законопроект у першому читанні, щоб усі застереження до законопроекту врахувати до другого читання. «І це буде важливий знак напередодні чорнобильської трагедії», — зауважив він.

На початку пленарного засідання склав присягу народного депутата України Роман Зварич, якого 4 квітня 2018 року ЦВК зареєструвала обраним на позачергових парламентських виборах 26 жовтня 2014 року в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, включеного до виборчого списку партії «Блок Петра Порошенка». Роман Зварич був народним депутатом України у Верховній Раді третього, четвертого, п’ятого та шостого скликань, а також міністром юстиції. Він увійшов до складу депутатської фракції Блоку Петра Порошенка.

Депутати вітали з днем народження свого колегу Артема Іллюка.

Факт

На сьогодні в Україні — 85 тисяч дітей, які мають статус постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС та котрі проживають на забруднених територіях.