Науково-практична конференція на тему «Стан та перспективи освоєння Пержанського рудного району» відбулася в райцентрі Олевськ на Житомирщині. Про її рівень можна судити вже з того, що серед доповідачів було четверо докторів геологічних наук, які представляли різні наукові заклади. Це вже друга така конференція в Олевську. Перша відбулася в жовтні 2014 року. Тоді основним доповідачем був Леонід Галецький — доктор геолого-мінералогічних наук, професор, завідувач відділу геології корисних копалин Інституту геологічних наук НАН України. Це вчений зі світовим ім’ям. Він був керівником багатьох фундаментальних і прикладних наукових досліджень у галузі геології і металогенії. Удостоєний звання заслуженого діяча науки і техніки України, лауреат Державної премії УРСР та Державної премії СРСР в галузі науки і техніки. Саме Леонід Галецький належить до першовідкривачів Пержанського родовища.

Рік тому він пішов із життя. Тож організатори конференції одним із завдань ставили вшанування його пам’яті.

Відкрите геологами родовище — берилієве. Слово «берилій» майже нічого не каже тим, хто не вивчав геологію. Натомість здавна відомі аквамарин, смарагд, геліодор — це коштовні камені з групи берилових. А от сам берилій — це нічим на перший погляд непримітний метал.
Майже три чверті берилію та його сполук використовують як легуючу добавку до сплавів. У ядерній техніці — це відбивачі та сповільнювачі нейтронів. Сплави і оксид берилію відповідають вимогам міцності і корозійної стійкості до корпусів твелів — тепловиділяючих елементів реакторів атомних електростанцій. Використовують їх і в авіаційній та космічній техніці, радіоелектроніці. З нікель-берилієвих сплавів (вміст берилію не перевищує півтора відсотка) виготовляють хірургічні інструменти, голки для підшкірних ін’єкцій. Один із секретів точності й надійності швейцарських годинників — сплав елінвар (нікель, берилій, вольфрам), з якого зроблені пружини.
Пержанське родовище фахівці не випадково називають унікальним. Берилій залягає тут у вигляді гентгельвінових руд, які характеризуються високою якістю за вмістом металу та доброю збагачуваністю, і за цими показниками перевершують усі відомі промислові типи руд берилію.

Група учасників конференції відвідала село Перга, де 2014 року було встановлено пам’ятний знак першовідкривачам родовища (на знімку). Поряд, на будинку школи, де розміщалася колись геологічна експедиція, цього разу відкрили пам’ятну дошку Леоніду Галецькому.

Фото з сайту Олевської ОТГ.
Підготувала наш власний кореспондент в області Оксана ЛУК’ЯНЕНКО.