ПОСТАНОВА 

Верховної Ради України

Верховна Рада України постановляє:

1. Визнати, що намір російської енергетичної компанії «Газпром» реалізувати проект «Північний потік-2» зумовлений намаганням утвердити абсолютну монополію Російської Федерації на газовому ринку Європи. У такому разі ПАТ «Газпром» отримає контроль над обсягом і ціною газового ринку континентальної Європи, а також фізичну можливість взагалі відмовити в постачанні газу державам Центральної Європи. Таким чином, наслідки виконання проекту «Північний потік-2» вийдуть далеко за межі комерції або внутрішніх справ держав - членів ЄС і спричинять енергетичну кризу, економічну та політичну дестабілізацію всієї Європи, а відтак і всього світу.
2. Схвалити Звернення Верховної Ради України до міжнародного співтовариства щодо неприпустимості будівництва газопроводу «Північний потік-2» та встановлення монополії Російської Федерації на газових ринках світу.
3. На виконання статті 274 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, та статті 6 Договору про заснування Енергетичного Співтовариства невідкладно провести консультації між Кабінетом Міністрів України та Європейською Комісією щодо недопущення будівництва газопроводу «Північний потік-2».
4. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України А. ПАРУБІЙ.

м. Київ,
5 квітня 2018 року.
№ 2390-VІІІ.

ЗВЕРНЕННЯ

Верховної Ради України до міжнародного співтовариства щодо неприпустимості будівництва газопроводу «Північний потік-2» та встановлення монополії Російської Федерації на газових ринках світу

Міжнародна громадськість 1 березня 2018 року стала свідком зухвалого цинічного тиску на європейських споживачів з боку ПАТ «Газпром» - монопольної енергетичної корпорації Російської Федерації. ПАТ «Газпром» раптово, без попередження, відмовився постачати газ на внутрішній ринок України, ігноруючи свої контрактні зобов’язання. Це протиправне рішення завдало істотних економічних збитків Національній акціонерній компанії «Нафтогаз України», а також створило реальний ризик дестабілізації енергетики України та загрозу припинення транзиту газу до держав - членів Європейського Союзу в період сильних морозів.
Учасники ринку, галузеві експерти, уряди України та інших європейських держав переконані, що такі дії ПАТ «Газпром» є намаганням використовувати міжнародну торгівлю енергетичними ресурсами як інструмент примусу. Наголошуємо, це далеко не перший випадок застосування такого примусу. Аналогічні дії ПАТ «Газпром» у січні 2006 року (також під час сильних морозів) призвели до реальної дестабілізації енергетики і житлового господарства в державах - членах ЄС упродовж кількох тижнів.
Компанія «Газпром» повністю контролюється урядом Російської Федерації, який здійснює збройну агресію проти України, окупував частину суверенної території України і організував на цих територіях системні репресії проти мирного населення. Українські та міжнародні суди розглядають декілька справ щодо причетності посадових осіб Російської Федерації до організації терористичних актів, вчинення злочинів проти людяності та воєнних злочинів на території України. Зокрема, йдеться про факти незаконного захоплення нафто- і газовидобувних підприємств на окупованих Росією територіях України, а також постачання газу незаконним збройним формуванням і терористичним організаціям, тобто про дії, які фізично не можливі без участі ПАТ «Газпром» та афілійованих з ним підприємств.
Незважаючи на це, на території держав - членів Європейського Союзу продовжується будівництво газопроводу «Північний потік-2». Безумовним результатом будівництва цього газопроводу стане утвердження абсолютної монополії Російської Федерації на газовому ринку Європи. У такому разі ПАТ «Газпром» отримає контроль над обсягом і ціною газового ринку континентальної Європи, а також фізичну можливість взагалі відмовити в постачанні газу державам Центральної Європи, які сумлінно купують у монополіста газ за міжнародно визнаними комерційними контрактами.
Таким чином, наслідки виконання проекту «Північний потік-2» вийдуть далеко за межі комерції або внутрішніх справ держав - членів ЄС і спричинять енергетичну кризу, економічну та політичну дестабілізацію всієї Європи, а відтак і планети в цілому.
Звертаючись до парламентів та урядів іноземних держав, світової бізнес-спільноти, Верховна Рада України закликає:
1. Зробити все можливе для цілковитої і незворотної заборони будівництва газопроводу в рамках проекту «Північний потік-2», не брати жодної участі в підготовці, фінансуванні чи лобіюванні цього проекту.
2. На виконання статті 274 Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, та статті 6 Договору про заснування Енергетичного Співтовариства невідкладно провести консультації між Кабінетом Міністрів України та Європейською Комісією щодо недопущення побудови газопроводу «Північний потік-2».
3. Сприяти поширенню на ПАТ «Газпром» та афілійованих з ним осіб дії усіх персональних та секторальних санкцій, запроваджених через російську збройну агресію проти України.
4. Вживати регуляторних, інфраструктурних та інших заходів, зокрема в рамках Енергетичного Співтовариства, для істотного сталого зменшення монопольного впливу російських підприємств на енергетичних ринках Європи, Центральної Азії, Далекого Сходу та світу загалом.