Схоже, можна з полегкістю видихнути, бо питання з черговим траншем МВФ вирішено остаточно й безповоротно! По-перше, не давати, а по-друге, змусити таки українців жити за своїми статками! От тільки про яких саме українців ідеться, чиновники з МВФ не уточнюють, а кажуть прямо, що їм уже надокучили торги, мовляв, ми вам 1,9 мільярда кредиту, а ви собі антикорупційний суд та перегляд (читай — підвищення) ціни на газ для населення та підприємств теплокомуненерго.
Як і переконував співгромадян Прем’єр-міністр Володимир Гройсман, що ціни на газ не зростуть у минулому опалювальному сезоні, вони так і не зросли, але не завдяки обіцянкам прем’єра, а всупереч чиновникам МВФ. Але дихайте глибше: не зросли тоді, зростуть у червні-липні, жовтні. Нагадаємо, що ще у січні прем’єр Гройсман доручив міністру енергетики Насалику дізнатися у НАК про перспективи з цінами на газ. «Запитайте... офіційну інформацію у «Нафтогазу»: за якою ціною він міг би постачати нам газ у 2018 році?».
Невідомо, чи є теперішні пропозиції компанії щодо перегляду ціни газу відповіддю на ввічливе прохання прем’єра, але відомо, що НАК не втомлюється називати уряду свої пропозиції щодо майбутньої ціни на газ, які, утім, уряд поки що аж ніяк не влаштовують. Отже, процес триває.
А тепер — новини від ПАТ «Укрзалізниця». На утримання вокзалів в Україні витрачається до півтора мільярда гривень на рік. Тому підприємство допускає можливість передачі вокзалів у концесію. Про це повідомив в. о. голови правління «Укрзалізниці» Євген Кравцов. «У нас одна з найрозгалуженіших мереж нерухомості в центрах усіх основних міст України, і при цьому ця мережа — наші вокзали — є збитковою. Між тим, досвід успішної комерційної експлуатації вокзалів є майже у всіх країн Європи, і я переконаний, що нам також це має вдатися», — сказав він.
Нагадаємо, що концесія — це вид договору, за рахунок якого інвестор отримує можливість експлуатувати об’єкт на оплатній основі, забираючи дохід на свою користь. Отже, констатуємо: пропозиція цікава, але хто розвіє наші побоювання, що вокзали, віддані у концесію, не перетворяться для українців на граблі, подібні до тих, що сьогодні мають кияни від «Київенерго».
Висловлювання міністра соціальної політики Андрія Реви щоразу викликають бурхливу реакцію у соціальних мережах. От і тепер арсенал його «економічних порад» збагатився черговими новаціями. Нагадаємо, спочатку він запропонував українцям менше їсти, потім не ходити по домівках у самих трусах, аби не мерзнути, а тепер раптово зацікавився найбільш уразливою соціальною категорією населення — матерями-одиначками.
На думку міністра Реви, такий статус вигідний, адже «розвинена система соціального захисту в Україні просто стимулює людей офіційно не брати шлюбу».
А ще Рева констатував, що з 2000 року в 22 рази збільшилася кількість жінок, котрі самі виховують дітей. Чомусь думалося, що перше завдання Мінсоцполітики — турбота про людину! Виявляється, ні. Беріть глибше! За Ревою виходить, що головне — дослідити, підрахувати й проаналізувати. Тим-то, мабуть, на турботу про співвітчизників у вкрай виснаженої підрахунками команди міністерства не залишається вже ні часу, ні засобів, ні снаги?!

Підсумовував Віктор БОНДАР.