Тридцять сучасних автобусів, які муніципалітет Стамбула пообіцяв подарувати Одесі в 2017 році, знову не можуть добратися до Південної Пальміри. Про це повідомила головний фахівець департаменту міжнародних зв’язків міськради Юлія Бабчук.
За її словами, це питання було заморожене через те, що в червні в Туреччині відбудуться позачергові вибори. У зв’язку із цим було тимчасово зупинено всі міжнародні проекти, а Стамбульський муніципалітет проводить підготовку до голосування.
Крім того, з’ясувалося, що влада Стамбула має намір передати не нові автобуси, а ті, що були в експлуатації, випущені майже 20 років тому, в 1999-му, але пройшли модернізацію. Тож тепер виникла проблема з розмитненням цього транспорту.
— У розумінні турецької сторони нові автобуси — це ті, що пройшли повне переобладнання, але, на жаль, 1999 року випуску. Тому потрібно відпрацювати питання, чи зможемо ми прийняти в дарунок перероблені автобуси, чи зможемо ми провести митне очищення, і щоб у нас не виникло із цим проблем, — повідомив директор департаменту транспорту, зв’язку й організації дорожнього руху в Одесі Олександр Ілько.
Нагадаємо, про намір Стамбула подарувати місту-побратиму Одесі 30 сучасних пасажирських автобусів стало відомо наприкінці травня 2017-го. Однак трохи пізніше в Стамбулі змінився мер і питання зависло в повітрі. Але 23 грудня 2017 міський голова Одеси Геннадій Труханов повідомив, що за підсумками його візиту в Туреччину всі домовленості були підтверджені вже з новим мером.

Одеса.