Подорож до Чорнобиля молода португальська місткиня Тереза Вієйра відтворила у фотографіях, виставку яких вона представила у культурному артпросторі Espaco Cultural міста Порту напередодні чергової річниці аварії на атомній станції. Триватиме виставка до 28 квітня нинішнього року.

 

Знімок з покинутого дитячого будинку
у Чорнобильській зоні.

 

Під час відкриття експозиції її автор поділилася враженнями від поїздки до міста, де, за її словами, сталася одна з найстрашніших катастроф в історії людства. Як зазначила пані Тереза, об’єктив камери не може передати того жаху, що відчувається досі.
— Чорнобиль — це музей деструктивної сили, — стверджує португалка . — Тут, як і в будь-якому іншому музеї, заборонено торкатися експонатів руками. Тільки відчуття зовсім інші.
Ось ще фрагмент її вражень, записаних під час подорожі. «Широка дорога тягнеться без кінця. Кругом тиша. Її розриває шум двигуна автомобіля, час від часу дає знати звук приладу для вимірювання рівня радіації... Тут життя поставлено на паузу. Тут тебе охоплює відчуття незавершеності, незакінченості, повсюди бачиш фрагменти недоторканності...»
Виставка має назву «Утопія». За образним висловлюванням автора, побачене в Чорнобилі дає можливість ще раз заглянути в минуле, у той час, коли сам час не знав, скільки в нього залишилося часу.
Серед відвідувачів можна було бачити людей різного віку. У декого з дорослих на руках були діти. Слово «Чорнобиль» знане у багатьох країнах. На жаль, як символ трагедії. Її окремі наслідки видно на фотографіях пані Терези.
— Восени я планую привезти до Порту документальний фільм про Чорнобиль, — повідомила пані Терезі активістка української громади у місті Порту Тетяна Франчук.
— Я вже хочу бачити цей фільм, — без роздумів зреагувала на пропозицію пані Тереза.
25-річна дівчина жартома говорить, що відео і фото супроводжують її крок за кроком. Не дивно, що під час поїздки у зону ЧАЕС вона відзняла сотні фотографій. Знімала все, що бачила. Не приховує, що й надалі працюватиме з ними. Творчість — це наріжний камінь її життя. Тереза має ступінь магістра з комунікації та мистецтва. Працює на дві країни. Вона менеджер в одній із студій в Лондоні, а також фрілансер в інформаційному офісі Європарламенту в Лісабоні. Разом з португальцями у перший день виставки її оглянули працівники Консульства України у Порту разом з його керівником Анатолієм Ковалем. Вони подякували майстрині за виконану роботу, за те, що дала можливість португальцям зрозуміти, який жах пережила наша країна під час аварії на ЧАЕС. Причиною називають злочинне ставлення тодішньої системи до долі простих людей. До речі, працівники артпростору Espaco Cultural розмістили частину фотографій Терези на своїй сторінці у соцмережах, щоб у такий спосіб запросити охочих на виставку.

Оксана СКРИПНИК.
Фото надано автором.

Брага.