Що дорожче зрошення, то активніше на Херсонщині впроваджують економну «крапельку». Лише цьогоріч аграрії степового півдня переводять на крапельне зрошення додаткових півтисячі гектарів. Загалом їх у краї, за даними обласного управління водних ресурсів, вже буде 44 тисячі гектарів. Тобто майже кожен восьмий гектар поливають ощадливо. Хоча «крапелька» сама по собі — задоволення не з дешевих.
— У середньому облаштування гектара крапельного зрошення в наших умовах в еквіваленті коштує тисячу доларів. Це дуже немало, тому переходимо на нову систему поступово — торік на «крапельці» в нашому господарстві було 360 гектарів з чотирьох тисяч, нинішнього року стало 380, — розповідає Едуард Репілевський, керівник агрофірми, що в селі Мар’янівка Каховського району. — І я б не сказав, що перевага крапельного зрошення — це сама лише економія води. Так, втрати вологи порівняно зі звичайними «Фрегатами» помітно менші. Але головне — мобільність. Адже систему крапельного зрошення можна встановити там, де велику дощувальну установку нереально розмістити з суто технічних причин — через особливості рельєфу чи наявність ліній електропередач. І погодьтеся: такі проблемні ділянки знайдуться чи не в кожному великому, та часом і середньому господарстві.
Звісно, за збільшення вартості транспортування дніпровської води каналами, що тепер відбувається з року в рік, впровадження крапельного зрошення дедалі вигідніше. Втім, аграрії попереджають: годі сподіватися, що на Херсонщині за рік такі інвестиції вдасться повернути сповна. «Крапелька» може окупитися мінімум на п’ятий рік, переконаний Едуард Репілевський. І то, якщо її використовують для вирощування високорентабельних та продуктивних культур — приміром, овочевих, кукурудзи, сої чи озимої пшениці.
Та як би не було, а крапельне зрошення надалі завойовуватиме нові площі на півдні України. У хліборобів просто немає іншого виходу, ніж переводити богарні землі на зрошення: щорічні посухи «підказують», що інакше на розпеченій землі нічого не виростиш. От і нинішньої весни під кінець квітня звична вже прикрість: ще й сівба пізніх ярих не завершилася, а в третині районів області на глибині до двадцяти сантиметрів ґрунт або геть сухий, або продуктивної вологи в ньому на половину менше від норми. І нічого з цим не вдієш. Тільки поливати.

Вл. інф.