Напередодні Першотравневих свят популярний український сайт розмістив інформацію, яку не забарилися передрукувати численні не менш популярні електронні медіа та паперові видання. Журналісти, мовляв, порівняли ціни на продукти харчування в Україні та Німеччині і дійшли висновку, що середньостатистичний німець витрачає на їжу 221 євро (7 тисяч гривень) на місяць, українець — 2,8 тисячі гривень (а хто ж йому більше дозволить?). Які журналісти? З якою метою? Що вони хотіли довести? — поважне видання мовчить і продовжує навсібіч розкидатися цифрами. А цифри такі: німець, приміром, витрачає на продукти харчування 7 євро (221 гривню), українець — 91 гривню. Здогадаймося самі: мабуть, на день?
Аналізувати це, з дозволу сказати, дослідження, просто рука не піднімається, адже автори навіть не подбали про те, аби насамперед порівняти українські й німецькі зарплати й пенсії, а вже потім братися до порівняння цін на продукти харчування! А як бути з теорією, висловленою свого часу міністром соціальної політики Андрієм Ревою, мовляв, німці їдять небагато... У них інший раціон. Їхня культура харчування дуже відрізняється від нашої. З огляду на те, що ціни на продукти приблизно однакові в Німеччині та Україні (кому вірити: журналістам-дослідникам чи А. Реві?). Вони (німці) їдять менше не тому, що в них немає можливості, а тому, що така культура. І тому вони витрачають менше порівняно з нашими людьми. Така ось... арифметика, яка, утім, нічого не доводить.
А тим часом ПАТ «Київенерго» завершило перший етап передачі комунального майна і переведення персоналу в КП «Київтеплоенерго», повідомила прес-служба компанії. «Утім, у зв’язку з відсутністю відповідних ліцензій і тарифів КП «Київтеплоенерго» тимчасово не може прийняти генеруючі потужності та завод «Енергія» в управління», — йдеться у повідомленні.
От і маємо! Про повернення місту генеруючих потужностей, тепломереж та заводу «Енергія» впродовж кількох останніх років не втомлювалися говорити міські чиновники за будь-якої нагоди, а от про таку «дрібничку» не подбали?!! У зв’язку з цим, як зазначають у «Київенерго», Київська міська рада ухвалила рішення про продовження договору з ПАТ у частині використання ТЕЦ-5, ТЕЦ-6 і сміттєспалювального заводу «Енергія» до 31 липня 2018 року, а для коректного закриття розрахунків з клієнтами за спожите тепло та гарячу воду було продовжено термін управління тепломережами та котельнями до 1 травня 2018 року. Нагадаємо, це вже не перше відтерміновування передачі. Видно, комусь дуже не хочеться, щоб теплове господарство столиці повернулося громаді Києва?!!
І насамкінець, плата за «брехунець» на кухні таки зросла до 26 гривень. Розшифруємо.
З 1 травня зросла абонплата за користування радіоточкою дротового радіомовлення. Про це офіційно повідомило ПАТ «Укртелеком». Хтось скаже, мовляв, мені ваше радіо до лампочки! Але, повірте, є ще досить численний прошарок найменш соціально захищених людей, для яких і цей зв’язок зі світом, схоже, вимушено закриється через невиправдану дорожнечу. А шкода!

Підсумовував Віктор БОНДАР.