Верховна Рада розглядає законопроект № 6598. Він стосується такої чуттєвої для суспільства теми, як захист тварин. На жаль в Україні ставлення до тварин не відповідає цивілізаційним нормам. Насамперед через низький рівень відповідальності за наругу над живими істотами, які співіснують з людьми у побуті та дикій природі.

Як заявив народний депутат України, еколог Іван РИБАК (на знімку), зміни, які пропонуються цим законопроектом, дуже важливі і в сенсі моралі, виховання молоді, і в долученні до європейських цінностей у частині збереження флори та фауни, захисту екології і біорозмаїття.
«Запропоновані зміни істотно посилюють захист тварин від насилля та жорстокого поводження з ними. Зокрема, в частині визначення жорстокого поводження нова редакція виписана значно ширше. Вона передбачає відчутні санкції проти порушника: штраф до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, конфіскацію тварини для її захисту та адміністративний арешт на 15 діб.
Далі положення закону пропонують остаточно заборонити в Україні діяльність притравочних станцій, на яких беззахисних великих тварин — ведмедів, вовків, борсуків та інших — жорстоко вбивають під час тренування мисливських собак.
Також передбачено заборону на жебракування з тваринами, використання тварин для надання фотопослуг.
Мінімізується жорстоке поводження з тваринами в цирку, зокрема забороняються номери за участі тварин із використанням вогню, а дресирувальники не зможуть використовувати знаряддя на кшталт електрошокерів.
Важливою умовою діяльності дельфінаріїв, зоопарків та цирків стане запровадження одного вихідного дня на тиждень для відпочинку тварин. Посилюється захист безпритульних та диких тварин — єдиним механізмом регулювання чисельності стає біостерилізація та кліпсування. Шкуродерство та відстріл мають відійти в минуле як одна із ганебних радянських практик. Тобто садисти-догхантери підпадатимуть під кримінальну відповідальність.
Україна повинна долучитись до когорти цивілізованих країн, де поважають і цінують життя живих істот. На ухвалення цього документа очікують тисячі активістів і зоозахисників.
Посилення захисту прав тварин слугуватиме додатковим важелем розвитку гуманізму, взаєморозуміння та поваги у суспільстві», — наголосив Іван Рибак.
Чернівецька область є частиною Карпатського регіону, який населяють різні види тварин: від червонокнижних зубрів до рисів, вовків та ведмедів, лосів, косуль та оленів. Дуже часто ці тварини стають об’єктами браконьєрства, нелегального та легального. Під легальним народний депутат має на увазі створення різного штибу мисливських угідь, дозволи на які щедро роздавалися Держлісагентством та обласними радами.
«У таких резерваціях, замість розвивати популяції тварин, місцеві мисливці з числа наближених до влади та бізнесмени практично винищують диких тварин, полюючи з вишок, використовуючи потужні карабіни з оптикою. Абсолютно нехтуючи таким цивілізованим принципом полювання, як змагальність.
Я переконаний, що такі мисливські угіддя мають бути під контролем громадськості, а в більшості випадків процедури надання права на них потребують ревізії», — заявив Іван Рибак.
На жаль, через відсутність кворуму в сесійній залі цей важливий законопроект, який, без сумніву, мали б підтримати всі народні депутати, не був проголосований, його відправили на доопрацювання. Іван Рибак, який є співавтором цього законопроекту, сподівається, що Верховна Рада не зволікатиме з повторним його розглядом.