«Краще ампутувати ногу, але зберегти життя пацієнтові» — так образно можна охарактеризувати проведення реформи первинної ланки медицини в Городенківському районі на Івано-Франківщині.

Торговицький сільський голова Іван Новосельський 
та сімейна медсестра Іванна Липчук.

На Городенківщині функціонує 33 ФАПи та 15 амбулаторій. Передбачено створення ще однієї. Замість ФАПів буде 21 пункт здоров’я. Якщо кількість населення в селах менш як 500 мешканців або дуже близько до амбулаторій, там будуть медпункти місцевого базування. Лікар вестиме прийом пацієнтів раз на тиждень за умови, якщо місцева влада профінансує опалення і світло. У селах із населенням до півтори тисячі мешканців буде амбулаторія моно-практики, а якщо більш як три тисячі — групової практики. У Городенці — центральна зона обслуговування.
Однак основна проблема в тому, що половина медиків первинної ланки — пенсійного та передпенсійного віку, яким важко звикнути до реформ.

Головний лікар комунального закладу «Городенківський районний центр первинної медичної допомоги» (ГРЦПМД) Василь Федорів (на знімку) каже, що головне — зберегти медичні кадри. Оплата праці — з державної медичної субвенції, якої на всіх не вистачає. З місцевого бюджету оплачують тільки енергоносії. З технічним персоналом в ГРЦПМД перейшли на укладення цивільно-правових угод. Деякі сільські ради надали субвенції закладу на утримання техперсоналу у своїх медзакладах. Медперсонал не скорочують. Починають підписання декларацій. А через півроку побачать, хто є хто. Якщо лікар затребуваний і набере понад 1000 пацієнтів, цього буде достатньо не лише для його високої зарплати, а й для утримання медсестри чи водія. Якщо лікар набрав 100 пацієнтів — треба йти геть. З кожним медиком укладуть договір, де буде обумовлена отримана ним субвенція, залежно від кількості набраних декларацій пацієнтів. Приблизно 15 відсотків заберуть інформаційно-аналітична служба, відділ кадрів, інженер з охорони праці. Решта грошей залишиться лікарю та його команді.
«Це або дати пацієнтові померти, або ампутувати ногу, щоб вижив, — каже В. Федорів. — Ми вирішили дати шанс нашій медицині вижити. Готувалися до реформи заздалегідь. Медики пройшли спеціальні курси із сімейної медицини. Хоча, вважаю, процес навчання не повинен цим обмежуватися. Намагалися задіяти всі можливості, щоб поліпшити матеріальний стан сільських медзакладів, брали участь у проектах місцевого розвитку, конкурсах на гранти ЄС, як-от у Торговиці. Сільська влада допомагає».
В усіх населених пунктах рай-ону забезпечують доступ до Інтернету, щоб зареєструвати декларації безперешкодно. Пацієнт може обрати лікаря без прив’язки до території. Інформацію про сімейних лікарів виставили на сайті ГРЦПМД, в усіх ФАПах та амбулаторіях. На допомогу будуть довірені особи. Реформа дає змогу вказувати в декларації під час реєстрації на двох-трьох і більше членів родини один номер телефону. Саме за цим номером здійснюватиметься при-в’язка під час реєстрації цих декларацій у Національній службі здоров’я України (НСЗУ). 
В одній сім’ї дітей можна реєструвати в педіатрів, а дорослих — у сімейних лікарів. А можна всіх членів сім’ї — в одного терапевта первинки чи сімейного лікаря, на вибір. Терапевт не може обслуговувати дітей, а педіатр — дорослих.
З 1 липня заклади, що наберуть 20 відсотків пацієнтів, отримають медичну субвенцію більшу за рахунок тих, що не уклали декларації. Це спонукає лікарів до праці. Заклад, який працюватиме по-старому, отримуватиме по 260 гривень на пацієнта.
Лікаря можна змінювати не частіше, ніж раз на квартал. Декларація — це не тільки обов’язки лікаря надавати медичні послуги, а й зобов’язання пацієнта виконувати приписи медиків: вчасно пройти обстеження, здати аналізи, дотримуватися рекомендацій щодо лікування тощо. У разі порушення умов лікар ще 10 днів повинен обслуговувати пацієнта, а потім може відмовитися.
Усі дані пацієнта заносять до національного реєстру НСЗУ. Конфіденційні дані не підлягають розголосу. Медично-інформаційна система гарантує високий рівень захищеності. На перспективу будуть електронні карточки пацієнта із вказаними діагнозом, призначеннями. Ці дані перебуватимуть у центральній базі — доступні для пацієнта, правоохоронних органів та лікаря. Тож якщо людині стало погано і її привезли до іншої лікарні, за вказаним кодом медики там зможуть побачити карточку пацієнта.
Заробітчани, а їх у Городенківському районі десятки тисяч, рахуватимуться в так званому «червоному» списку. До 2020 року центр їх обслуговуватиме. За цей час вони зможуть приїхати додому й обрати собі лікаря. Можливо, надалі буде введено електронне декларування.
Можна й не реформуватися. Якщо нічого не робити, то на кожного громадянина держава виділятиме 260 гривень субвенції на рік. Після підписання декларацій на кожну особу від 18 до 40 років лікар отримуватиме 370 гривень. За новонароджених та дітей до 18 років, обслуговування осіб від 65 років ця цифра подвоюється (720 гривень), а для осіб від 40 до 65 років — множиться на 1,2 (444). Якщо помножити на кількість пацієнтів (сімейний лікар — до 2000, терапевт — до 1500, педіатр — до 900), то вийде чимала сума. Навіть після витрат на утримання медсестри, водія, адміністративні витрати лікар може заробити за місяць до 20 тисяч гривень.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото автора.

Івано-Франківська область.

 

ТИМ ЧАСОМ

Реформу гальмує брак транспорту та Інтернету

За словами заступника начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Надії Лисенко, на Сумщині на 538 сімейних лікарів, дільничних терапевтів і педіатрів припадає майже тисяча комп’ютерів. Водночас у деяких закладах і досі немає Інтернету, і ця обставина гальмує впровадження в області медичної реформи. Також скрізь має бути транспорт, щоб лікар міг принаймні двічі на тиждень доїхати до віддалених населених пунктів.
Перші кроки медичної реформи було проаналізовано на апаратній нараді в облдержадміністрації. Там прозвучало, що на Сумщині розмежування первинної, вторинної і третинної ланок лікарської допомоги розпочалось ще три роки тому. Відтак до старту реформи в регіоні створено 24 центри надання первинної медичної допомоги. На сьогодні сімейними лікарями обслуговується 69 відсотків населення області.

Володимир ЧЕРНОВ.

Сумська область.