У масштабній акції правоохоронців, пов’язаній з боротьбою з «чорними лісорубами», взяли участь понад чотири сотні осіб. На допомогу працівникам поліції Житомирщини прийшли колеги з інших областей і з Києва, було використано безпілотники. Передісторією цієї операції стало те, що начальник Житомирського облуправління лісового та мисливського господарства Андрій Крінський заявив, «що для певної кількості людей крадіжки лісу перетворилися на потужний тіньовий бізнес».
Уже нікого не дивують напади на працівників лісової охорони, знищення їхніх машин. Зокрема 5 березня цього року приблизно о другій ночі під час профілактичних заходів у лісовому масиві поблизу села Червона Воля, неподалік межі між Житомирською та Рівненською областями, під час незаконної порубки лісу було затримано трьох осіб, які застосували вогнепальну зброю. Під час досудового розслідування кримінального провадження, відкритого відразу за п’ятьма статтями Кримінального кодексу, проведено 14 санкціонованих обшуків у селі Борове Рокитнівського району Рівненщини в приватних оселях та на території кількох деревообробних підприємств. Вилучено три пилорами, понад 230 куб. м деревини дуба та сосни, приблизно 25 куб. м оброблених лісоматеріалів, майже два десятки бензопил та запчастини до них, чорнову бухгалтерію, радіостанції, пістолет, набої до мисливської рушниці та макову солому.
Масштабну спецоперацію в поліції пояснюють тим, що місцеві мешканці стали на захист злочинців, які незаконно вирубували ліс. Як розповів начальник ГУНП у Житомирській області В’ячеслав Печененко, місцеві мешканці чинили спротив вивезенню заарештованого майна: кидалися під машини, нападали на правоохоронців. Тому працівники спецпідрозділу відтіснили їх і дали змогу машинам залишити село.

Житомирська область.