Таврійський національний університет ім. В. І. Вернадського (ТНУ) збільшує перелік спеціальностей, за якими готуватиме бакалаврів та магістрів. Після анексії Криму навчальний заклад було переміщено до Києва. За розпорядженням Кабінету Міністрів цього року до нього приєднали реорганізовану Донецьку музичну академію імені С. С. Прокоф’єва. Тож під час найближчої вступної кампанії, окрім майбутніх юристів, економістів, журналістів, філологів, математиків, фізиків, хіміків в ТНУ набиратимуть майстрів музичного мистецтва.

— Це новий для нас напрям, — розповідає ректор ТНУ Володимир Казарін (на знімку). — Проте з Донецькою музичною академією ми дружимо давно. Свого часу в Криму було відкрито її філію, з якою Таврійський університет співпрацював, проводив спільні конференції, фестивалі. Між іншим, завдяки цій філії випускники Сімферопольського музичного училища мали можливість продовжити навчання, здобути вищу музичну освіту, не виїжджаючи з АРК.
Після анексії Криму та окупації Донбасу місцеві виші продовжують видавати фейкові дипломи, які не визнають в жодній цивілізованій країні. З таким папірцем складно влаштуватися на роботу навіть у Росії. Тому дедалі більше молоді намагається вступити або перевестися до ВНЗ на підконтрольній Україні території.
З початком російської агресії музична академія пережила надзвичайно складні часи. На відміну від Донецького національного університету та інших ВНЗ, її не евакуювали на підконтрольну Україні територію як окремий навчальний заклад. Викладачів та студентів, що виїхали із зони АТО, просто розподілили між іншими вишами відповідного профілю (при цьому частина колективу академії залишилася у так званій «ДНР» і видає недійсні в Україні дипломи).
Тепер заклад виведуть із підпорядкування Міністерства культури й передадуть освітянському відомству. Він працюватиме як структурний підрозділ ТНУ імені В. І. Вернадського.
«Нині завершуємо юридичне оформлення цього процесу і будуємо плани щодо вступної кампанії, — додає Володимир Казарін. — Коли наберемо студентів, зможемо сформувати штатний розпис і працевлаштувати викладачів Донецької музичної академії. Маємо достатньо приміщень і з задоволенням потіснимося. З приміщеннями Університету допомогли і київська влада, і МОН. Передали кілька будівель, зокрема, наш основний корпус, розташований на вулиці Івана Кудрі. Є велика будівля на вулиці Кирилівській, колишній Фрунзе. Також маємо корпуси на Рибальському острові, на Дарницькій площі плюс гуртожитки в різних точках Києва».
Цього року в ТНУ наберуть першокурсників, а крім того, розпочнуть програму переведення студентів, які вже здобувають музичну освіту в анексованому Криму і на окупованому Донбасі. «Будемо їх переводити на другий, третій, четвертий курс бакалаврату або в магістратуру, — уточнює Володимир Казарін. — Це особливо актуально для студентів з окупованого Донбасу, адже  в ОРДЛО виші є незаконними в квадраті, бо навіть російських ліцензій їм не видали. Вони працюють під старими назвами, за старими українськими ліцензіями, анульованими нашим Міністерством освіти».
Чимало іноземців виявили бажання навчатися в переміщеному до Києва ТНУ. «Є високий попит на спеціальність «музичне мистецтво» серед вступників з Китаю, які дуже цінують європейську і, зокрема, українську музичну освіту, — додає він. — Цього навчального року  почнемо в ТНУ готувати музикантів — скрипка, фортепіано, духові інструменти... Буде в нас диригентське відділення, композиторське, музично-теоретичне, готуватимемо також музичних педагогів для шкіл».
Новий підрозділ університету матиме назву «Інститут мистецтв». У перспективі тут планують відкрити ще й хореографічне та театральне відділення. 
Абітурієнти з окупованих територій можуть вступити до ТНУ за спрощеною процедурою — без ЗНО, без шкільного атестата державного зразка і навіть без українського паспорта (за свідоцтвом про народження). Для цього вони мають звернутися до центрів «Донбас-Україна» та «Крим-Україна», що створені на його базі. Вони відкриються  4 червня і працюватимуть до 28 вересня включно. 
Таврійський національний університет користується особливим попитом серед вступників з Донбасу. Адже це єдиний столичний ВНЗ, куди вони можуть потрапити за спрощеною процедурою. Для цього доведеться скласти три іспити — з української мови, історії України, а також одного профільного предмета. Вступ на спеціальність «музичне мистецтво» передбачатиме замість профільного іспиту  творчий конкурс.
— Сьогодні  в нас  навчається загалом 3200 студентів з різних міст України. Щороку до  університету звертається дедалі більше абітурієнтів з окупованих територій Півдня та Сходу, — підсумовує Володимир Казарін.  
До речі, ТНУ — один із небагатьох українських вишів, де готують вчителів кримськотатарської мови. Хоча шкіл з викладанням кримськотатарською у нас немає, але є надія на те, що вони з’являться.

Анна ЛУКАНСЬКА.

 

ДОВІДКОВО

Цього сезону освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» працюватимуть на базі 69 ВНЗ у різних регіонах країни.
У 2017 році через згадані центри до українських ВНЗ вступили 1 550 осіб, що на третину більше, ніж в 2016-му.