Науково-практична конференція «Молитва і скальпель», присвячена видатному хірургу В. Войно-Ясенецькому (святителю Луці Кримському), відбулася в Кропивницькому. В її роботі взяли участь медики, священнослужителі, педагоги та студенти Донецького національного медичного університету.
Учасники заходу згадали біографію видатного вченого і просвітителя, говорили про духовну спадщину святителя Луки. Також вони обговорили новітні методи лікування багатьох хвороб, наукові основи яких заклав В. Войно-Ясенецький — автор і нині актуальних наукових робіт «Дух, душа и тело», «Наука и религия», «Очерки гнойной хирургии», «Региональная анестезия», «Поздние резекции при инфицированных огнестрельных ранениях суставов» тощо.

Організатор конференції — начальник Державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина № 19 МОЗ України», кандидат медичних наук Олександр Барков (на знімку).

Петро МЕЛЬНИК.
Фото надано автором.

 

ДОВІДКОВО

Валентин Войно-Ясенецький народився 1877 року в місті Керч. Навчався на медичному факультеті Київського університету імені Святого Володимира. Юнаком пройшов сувору практику в госпіталі Червоного Хреста. Одразу почав проводити відповідальні операції на суглобах, черепі, згодом на серці, легенях, шлунку, нирках. Особливо відомими були його офтальмологічна практика та значні досягнення в анестезіології. Протягом 13 років працював земським лікарем у Симбірській, Курській та Саратовській губерніях. За рік приймав по 30—35 тисяч пацієнтів, проводив 700—1100 операцій. Мав показник післяопераційної летальності лише 4,5—5,5 відсотка. Розробляв новий напрям у хірургії — регіональну анестезію, створив свій метод знеболювання, захистив докторську дисертацію.
Сан священнослужителя прийняв 1921 року. Був заарештований і висланий у Туруханський край. У тюрмах і засланнях провів 11 років. Але й там писав наукові праці. Одержану за «Очерки гнойной хирургии» (якими користуються і нинішні лікарі) Сталінську премію віддав на допомогу дітям жертв війни. Потім був призначений архієпископом Кримським та Сімферопольським. Закінчив медик і священнослужитель Лука своє земне життя 11 червня 1961 року.