ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Ранкове засідання 15 травня

Верховна Рада розглянула блок законопроектів з питань інтелектуальної власності. У другому читанні та в цілому прийнято урядовий проект закону про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав (№ 7466) із техніко-юридичними правками, який зачитав під стенограму перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти Олександр Співаковський. Він розповів, що після схвалення законопроекту в першому читанні текст законопроекту було оприлюднено на офіційному сайті парламенту, проведено консультації з депутатами та експертами із США та ЄС, і в результаті дискусії вдалося знайти необхідні компроміси. Зрештою, у сесійній залі законопроект прийнято 246 голосами.

На сьогодні в Україні здійснюють діяльність 19 організацій колективного управління (ОКУ), які збирають, розподіляють та виплачують винагороду за використання об’єктів авторського права і суміжних прав (музичних творів, фонограм, відеограм тощо). За 2016 рік ними було зібрано майже 80 млн грн. При цьому утворено правову прогалину в регулюванні їхньої діяльності.

Володимир Литвин, Олександр Марченко.

 

Ірина Луценко, Віталій Гудзенко.

 

Олександр Співаковський, Євген Рибчинський.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Проект акта розроблено з метою реформування системи колективного управління майновими правами суб’єктів авторського права і суміжних прав та унеможливлення незаконної діяльності організацій колективного управління. На думку авторів законопроекту, такі зміни приведуть до збільшення винагороди, гонорарів для творців, сприятимуть покращенню іміджу України на міжнародній арені та забезпеченню прав та законних інтересів суб’єктів авторського права і суміжних прав.

«Нині галузь авторського права України керується законом 1993 року, який абсолютно не відповідає вимогам часу, — зауважив О. Співаковський. — Фактично Україна починає перехід на європейські стандарти захисту авторського права, що є необхідною умовою для подальшої інтеграції в ЄС».

Законом також визначено процедуру акредитації організацій колективного управління, встановлено державний нагляд за діяльністю організацій колективного управління та посередництво у переговорах і при вирішенні конфліктів.

Прикінцевими положеннями Закону визначено строки перереєстрації організацій колективного управління та відповідні повноваження центрального органу виконавчої влади, що формує та реалізує державну політику в сфері інтелектуальної власності, у цьому процесі.

За результатами голосування 231 голосом на доопрацювання направлено проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань авторського права і суміжних прав (№ 7539). Як зауважив доповідач — заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Михайло Тітарчук — законопроект розроблено з метою імплементацію Угоди між Україною та ЄС про асоціацію в частині авторського права, у т. ч. і щодо авторських прав працівників органів державної влади, відтворення аудіо- та відеотворів. Законопроектом пропонується розширити перелік вільного використання об’єктів авторського права в інтересах суспільства та штрафи за незаконне використання творів. О. Співаковський пообіцяв між першим і другим читанням законопроекту також створити у профільному комітеті робочу групу для опрацювання законопроекту.

Під час обговорення депутати висловили багато сподівань на законопроект. Сергій Каплін зазначив, що законопроект допоможе притягнути до відповідальності за порушення авторського права.

Голова Комітету з питань промполітики та підприємництва Віктор Галасюк наголосив, що в Україні необхідно створити такі умови, щоб українці могли заробляти своїм інтелектом, своїми творами, а не прагнули емігрувати за кордон. «Потрібно створити такі умови, щоб було вигідно заробляти не сировиною, а інтелектуальною високотехнологічною продукцією, — сказав В. Галасюк. — Треба робити ставку на інтелект та високі технології».

Потім парламент перейшов до розгляду блоку законопроектів з питань житлово-комунального господарства. Зокрема, у другому читанні та в цілому 259 голосами прийнято проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо заборони звернення стягнення та накладення арешту на кошти суб’єктів господарювання у сферах тепло-, водопостачання та водовідведення, отриманих від міжнародних фінансових організацій на реалізацію інвестиційних проектів (заходів) в Україні (№ 6578). Як пояснила заступник голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства Альона Бабак, йдеться про захист інвестицій в житлово-комунальні компанії, спрямовані виключно на впровадження інвестиційних програм, які реалізовуються у затвердженому порядку — у сфері водо- та теплопостачання і водовідведення у населених пунктах. Натомість Олександра Кужель виступила проти пропозицій надання НКРЕКП повноваження на рівні міністерства та застерегла від імовірних зловживань від використання коштів іноземних фінансово-кредитних установ. Зрештою, законопроект прийнято у другому читанні та в цілому 259 голосами.

У цілому 244 голосами також прийнято проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій (№ 6141), який врегульовує діяльність депозитарних установ та відкриття і обслуговування рахунків у цінних паперах.

На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав із Міжнародним днем сім’ї, який відзначається 15 травня відповідно до рішення Генеральної асамблеї ООН. Глава парламенту побажав усім українським родинам бути щасливими — і тоді щасливим буде весь український народ.

Депутати привітали з днем народження Першого заступника Голови Верховної Ради Ірину Геращенко та заступника керівника фракції «Народний фронт» Андрія Тетерука.

Факт

Ринок авторських і суміжних прав в Україні сягає всього майже 80 млн грн, в той час, як у Франції він перевищує мільярд євро, а у Великій Британії — 714 млн євро — тобто в понад 300 разів більший. На думку експертів, мінімальний потенціал цього ринку в Україні на рівні 8—10 млрд грн.