В обласному центрі Міжнародний фестиваль ковальської майстерності зібрав представників із 11 країн. Головною локацією заходу стала історична площа Бастіон, де ще збереглися залишки фортечного муру. Понад 200 майстрів демонстрували тут свою вправність у роботі із залізом та іншими металами. Також гудів ярмарок кованих виробів. Організували майстер-класи для дітей та дорослих, де навчали і знані майстри, і вихованці франківських ліцеїв.

Івано-франківський міський голова Руслан Марцінків (праворуч)
уже придбав для громади викуваний на фестивалі металевий велосипед,
що символізує Франківськ як столицю велоруху.

Фото надано Богданом ДОСЮКОМ.

Під час фестивалю відбулися пленери — скульптурний «Позитив» та ковальський «Вертикаль», а також відкрили скульптуру «Ангел, що дарує» на вулиці Шевченка. Залучили й байкерів із різних міст для спільного з ковалями заходу «Цвях дружби». У міському комунальному підприємстві «Простір інноваційних креацій «Палац» провели видовищне ковальське шоу для дітей «Собака Потоцького».
Це вже 16-й за ліком фестиваль. Спочатку свято ковалів було локальним некомерційним аматорським заходом і проводилося в рамках щорічного Дня міста. З часом воно набуло розмаху. Завдяки подвижницькій праці Спілки майстрів ковальського мистецтва України, яку очолює Сергій Полуботько, 2009 року Івано-Франківськ увійшов до Кільця європейських ковальських міст. Тепер свято ковалів набуло міжнародного статусу.
Крім напливу туристів та фінансових надходжень, фестиваль дає місту чимало цікавого. Щороку свято тематичне. Тема нинішнього фестивалю — «Мої птахи». Відібрані комісією роботи прикрасять одну з міських вулиць.

Людмила СТРАЖНИК.