У Маневичах (Волинська область) відбулися фінальні громадські слухання щодо продовження експлуатації енергоблока №3 РАЕС у понадстроковий термін. Начальник управління інформації та зв’язків з громадськістю РАЕС Петро Кратік розповів про місце РАЕС у структурі НАЕК «Енергоатом», ринкові відносини з ДП «Енергоринок», внесок підприємства в економічний розвиток держави та регіону, а також про організацію робіт з продовження терміну експлуатації енергоблока №3 та приклади міжнародної практики понадпроектної експлуатації атомних блоків.

Фахівці Рівненської АЕС відповідали на запитання учасників слухань. Чи не найбільше люди цікавилися питанням розподілу коштів субвенції 2017 року на соціально-економічну компенсацію ризику населення зони спостереження АЕС. Торік Маневицький район отримав понад сім мільйонів гривень субвенції та ще близько трьох мільйонів надійшло до обласного бюджету. Петро Кратік підкреслив, що розподіл коштів субвенції — це компетенція районної влади, яка повинна враховувати думку громади.
Мешканці Маневицького району звернулися з проханням запровадити медичне страхування населення зони спостереження електростанції. Цікавило їх також питання ремонту доріг — шляхів евакуації у разі виникнення надзвичайних ситуацій та збільшення пільгового ліміту на електроенергію для населення зони спостереження АЕС. Начальник виробничо-технічної служби РАЕС Юрій Гутник повідомив, що всі статті витрат РАЕС повинні бути закладені в тариф для «Енергоатома», який затверджується НКРЕКП: «На сьогодні в тарифі для АЕС не враховано соціальну складову «Енергоатома». У 2019 році набуває чинності Закон України «Про ринок електричної енергії», який покликаний реформувати галузь та перенести ринкові відносини у сферу купівлі-продажу електроенергії».
Голова Маневицької РДА Андрій Линдюк повідомив, що район підтримує будівництво Рівненською АЕС гідроспоруди для забезпечення належного рівня води в місці водозабору в межах русла річки Стир: «Ми зацікавлені, щоб РАЕС працювала надійно та безпечно, тому погодимо всі необхідні документи для розміщення гідроспоруди на території району».
За результатами проведених слухань жителі району одноголосно підтримали продовження терміну експлуатації енергоблока № 3 Рівненської АЕС та зауважили, що для них безпечна робота енергогенеруючого підприємства та його розвиток є дуже важливими.

Вікторія ЛЕОНОВА,
керівник прес-центру Рівненської АЕС.