Високе реноме Синевирського озера насамперед доводять масові туристичні походи до нього. Гарну репутацію святині Карпат засвідчили цьогоріч і кіношники, при тім зірки світового масштабу. На землі багато мальовничих гідрологічних об’єктів, але саме Морське око (таку ще назву має природна водна заглибина у високогір’ї) стало знімальним майданчиком українсько-французької кінострічки «Останній крок». Це психологічно інтригуюча зимова пригода. Найманий вбивця, покінчивши зі своєю злочинною діяльністю, оселився в лісовому шале над озером. І тут раптом ця пригода з дівчиною, що зазнала важкої травми на мотосанях. Екс-кілер рятує життя незнайомки...

Жан Рено з куховаркою Василиною Маркович.

Головну роль душогуба Генрі грає кіноактор з Франції Жан Рено, в активі якого участь у понад 70 художніх фільмах, не кажучи про короткометражні та телевізійні. Це, безумовно, улюбленець світової кінопубліки. У доробку артиста подібна роль не перша. Його навіть іронічно прозвали екранним кілером, він образився й сказав, що зарікається надалі грати вбивць...
Знімаються у цьому міжнародному кінопроекті також дуже відомі Сара Лінд (Канада), Том Хоппер (Англія), Гарі Дурдан (США). Автор сценарію та режисер — видатний Фредерік Петижан (Франція).
Основна локація, а це майже 70 відсотків фільму, вже відзнята біля перлини Карпат протягом лютого і до 10 березня.
На час зйомок кіношна братія оселилася на комфортабельній турбазі «Арніка», що у підніжжі Морського ока (до речі, люксовий номер Жану Рено на день коштував 2,5 тисячі гривень). Діставатися кіномайданчика, де стояла головна декорація — дерев’яний будиночок на березі замерзлого озера, було недалеко — лише кілометр. Щоправда, тоді був тут і сніг глибоченький, і мороз добрячий. Звісно, це не заважало журналістам та любителям автографів. У Жана Рено було багато роботи, тож охоронці артиста відганяли непроханих візитерів. Отож деякі ЗМІ натякали на чванливу амбітність артиста.
Це заперечує синевирка Василина Маркович. Вона — куховарка від Бога! На кожній кухні верховинських закладів відпочинку її бажали б мати за шефа. Вона апетитно готує різні страви на різні смаки, бо досконало знає кухню багатьох народів. Має і чималий стаж роботи на турбазах Тереблянської долини. Вже 8 літ Василина Маркович — кухмістер у популярній серед мандрівників «Арніці». Саме їй випала честь годувати Жана Рено.
— Він — надзвичайно добра душею і приємна, симпатична людина, — каже ця миловидна жінка. І додає, що артист — невибагливий у харчуванні, не запримічала, щоб заглядав у чарку, чемний і життєрадісний. Через кіношників довелося змінити розпорядок дня обслуговуючому персоналу — вже о шостій ранку були на ногах, бо зйомки починалися рано. З-поміж тутешніх страв Жану Рено особливо були до вподоби банош та деруни, які на верховинській говірці частіше називають кизликами. А серед заморських — італійські спагеті, піца... Був пунктуальний — приходив снідати, обідати, вечеряти, коли страви ще гарячі. Через офіціантку Катю Василина поцікавилася враженнями артиста від її страв. Рено показав жестом: «Супер!».
Хоч актор був дуже втомлений, бо робота над фільмом тривала в інтенсивному ритмі, але, каже синевирка, ні разу не бачила його похмурим, лише щирим і веселим. І проблем зі знімком на пам’ять не виникло. Сам Жан Рено захотів сфотографуватися з ввічливою жінкою, котра для нього смажила, варила, пекла. Потім ще раз погодився стати перед фотоапаратом — коли спеціально для селфі зі знаменитістю приїхали з Ужгорода батьки офіціантки Каті. Хоча заборона на селфі таки існувала, визнає куховарка. Сама в одній із газет бачила знімки, де показані деруни і банош, які полюбляв Жан Рено, однак — без їдока. Й тарілки зовсім не ті, що в «Арніці». Отже, журналісти змонтували все це — через неспроможність доступитися до кінокумира!
За одним шкодує Василина: що не знала ні французької, ні англійської, аби поговорити з поважним чоловіком.
«Останній крок» — символічна назва для фільму, бо на ньому артист обіцяв поставити крапку в кінокар’єрі (30 липня йому виповниться 70 літ). Але, схоже, після Синевиру передумав. На прес-конференції в Києві Жан Рено зізнався, що йому дуже сподобалися люди і природа Карпат, отож «я б хотів сюди повернутися з новим проектом».
Завершальні роботи над трилером тривають у Києві, Нью-Йорку та Канаді, а вже наступного року глядач зустрінеться з Жаном Рено на екрані.

Василь ПИЛИПЧИНЕЦЬ, Василь НИТКА.
Фото Василя ПИЛИПЧИНЦЯ.

Міжгір’я Закарпатської області.