Тільки 18 грамів молока на добу на одну дитину — така кількість вкрай важливого продукту харчування передбачена державними нормативами. Вона не забезпечує потреб дитячого організму насамперед у кальції та інших мікроелементах. Тому треба переглянути нормативи. Найперше завдання — забезпечити молоком учнів у всіх школах.

На знімку: депутат Вінницької облради Лариса Білозір з учнями Тульчинської школи.

Фото зі сторінки депутата в мережі Фейсбук.

Про це зазначила депутат Вінницької облради Лариса Білозір під час передачі молокомата в місті Тульчин. Такі автомати отримали три місцеві загальноосвітні школи. Ще два аналогічні пристрої, ємкістю на десять літрів кожен, встановлять у школах селища Вапнярка Томашпільського району та райцентру Муровані Курилівці. З їх допомогою охолоджують напій. У такий спосіб краще зберігаються поживні мікроелементи. Загалом придбано шість таких автоматів. Кошти надано громадською організацією «Життя та розвиток громад», створеною з ініціативи Лариси Білозір. Молокомати закупили у Фінляндії. За словами депутата, в цій країні, як і в низці інших, зокрема Британії, Чехії, Швеції, учні під час перерви вживають цей корисний продукт харчування.

Експеримент із встановлення молокоматів депутат Л. Білозір розпочала в березні нинішнього року. Перший з’явився в Томашпільській школі-гімназії № 1. З його допомогою перевіряють вплив щоденного вживання молока на здоров’я учнів. Участь в експерименті беруть учні 5-А класу. Перед початком їх оглянули лікарі. Показники вмісту кальцію і вітаміну Д3 були нижче норми у всіх п’ятикласників. Через два місяці медики провели повторні аналізи. Як стверджує депутат, вони констатували динаміку до поліпшення названих вище показників.

— Молокомати — це лише інструмент до заохочення дітей вживати молоко, — зазначає пані Білозір. — Тому не-
обов’язково купувати саме такі прилади. Адже вони недешеві. Йдеться про забезпечення учнів молоком, обов’язкове його вживання під час перерви. Якщо держава не робить цього, то місцеві громади мають взяти на себе таке зобов’язання. Наприклад, у тих громадах, де ми встановили молокомати, територіальні громади готують рішення про обов’язкове забезпечення учнів молоком протягом усього навчального року.

Під час зустрічі з педагогічним колективом у школі Тульчина депутат наводила цифри: в одній склянці молока міститься третина добової потреби в мікроелементах. Тим часом державними нормативами передбачено споживання однією дитиною лише 18 грамів молока на добу. За її словами, такі нормативи необхідно змінити.

Вінницька область