Власники «фазенд» на лівобережжі Дніпра під Херсоном благають про порятунок. Тут чи не щодня палають плавні чи суха трава, вогонь нищить будівлі (з початку року в екосистемах Херсонщини вже сталося 173 пожежі). Жителі закидають вогнеборцям, що ті або на виклик їдуть довго, або води для гасіння мають обмаль. Та виявилося, що самі ж дачники часто-густо ускладнюють рятувальникам роботу.

Зокрема, під час рейду лівобережжям працівники Дніпровського райвідділу ДСНС у Херсоні зафіксували грубе порушення норм з ширини проїздів. Вона не повинна бути менш як 3,5 метра. Власники ділянок нерідко забирають частину дороги під паркани та інші споруди, перегороджують заїзди шлагбаумами. Відтак, шлях посеред хаотичної забудови виходить такий звивистий, що й легковик заледве проскочить. А що вже казати про габаритну автоцистерну! При цьому води пожежникам набрати ніде — хіба що з річки, куди також важко дістатися. У садівничих товариствах є трубопроводи для поливу, але вони не обладнані виходами для під’єднання пожежних рукавів (на знімку).

До того ж загроза пожеж зростає і через те, що у плавнях збільшилася кількість покинутих дач, чиї власники померли або з якихось причин перестали ними користуватися. Вони заростають бур’янами і перетворюються на «міни сповільненої дії». Варто комусь кинути через огорожу тліючий недопалок — й узбережжям покотиться стіна полум’я. Голови садівничих кооперативів і товариств чудово про це знають і попередження визнають слушними. Але... нічого не змінюється і небезпека нікуди не зникає.

Фото надано прес-службою ГУ ДСНС в області.