Це вже четверта ініціатива культурного обміну між Слобожанщиною і Закарпаттям — між великим східним і невеликим найзахіднішим регіонами України. Про це нагадала співзасновниця і співорганізаторка заходу Ольга Сагайдак.

Під час відкриття заходу. Богдан Андріїв (ліворуч) і Євген Нищук (праворуч).

Фото прес-служби  міськради.

Міністр культури України Євген Нищук, прибувши до Ужгорода, сказав, що це — проект, який «дає можливість познайомити Україну з Україною».

«Можемо буквально на дотик відчути, наскільки ми різні в різних регіонах і наскільки ми єдині», — цитує міністра прес-служба міськради. Він також нагадав, що «Слобожанщина — це не лише Харківщина, а й Луганщина, частина Сумщини й Донбасу.

Слобожанщина і Закарпаття — два прикордонні регіони. Закарпаття — багате на річки, ліси, гори, але й крейдяні гори, безмежні степові простори Слобожанщини теж ваблять. Обидва регіони багатокультурні, в обох є багато спільних аспектів, які досліджують митці».

— Саме через культуру ми зможемо побудувати місток, який не зможе подолати жоден агресор, — переконаний Євген Нищук.

Міністр також відзначив реставрацію ужгородського «Совиного гнізда», назвав його чудовим сучасним хабом. Розповів, що мав розмову з головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем про підтримку відродження Музею лісу і сплаву, об’єднання замків Закарпаття, а міський голова Ужгорода Богдан Андріїв поділився з ним ідеєю долучення «урядового кварталу» Малий Галагов до списку культурної спадщини ЮНЕСКО.

— «СлободаКульт» — чергова, надзвичайно важлива сходинка об’єднання нашої великої, чудової і неподільної країни, — наголосив міський голова Ужгорода. За його словами, саме в ці дні у Харкові триває потужна туристична виставка, і він вирушає туди представити можливості туризму та рекреації в Ужгороді.

Станіслав Лічинський, представник фонду «Відродження», що підтримує проекти міжрегіонального культурного обміну, зазначив: вражає, скільки митців готові «зшивати» Україну.

Директорка фундації Harald Binder Cultural Enterprises зі Львова Божена Закалюжна побажала кожному в Україні зруйнувати свої власні стереотипи — це, власне, мета таких проектів, як «СлободаКульт».

У «Совиному гнізді» представлено виставку митців Слобожанщини, а на набережній Незалежності відкрито виставку «Родинний альбом» — давніх сімейних фото з обох регіонів, діє виставка в галереї «ІЛЬКО», відбудуться публічне інтерв’ю з літераторами Сергієм Жаданом та Євгеном Положієм у «Совиному гнізді» і концерт радіо «Афродита» на площі Театральній.

Загалом впродовж 15—29 травня на Закарпатті презентують найцікавіші соціокультурні проекти Харківщини, відбудуться майже 100 подій (20 зустрічей і дискусій, 15 концертів і вистав, 15 кінопоказів із обговореннями, 9 виставок, модний показ та фестиваль «Сковородафест» для всієї родини), у них візьмуть участь до півтори сотні учасників (крім Слобожанщини та Закарпаття, також із Галичини, Київщини, Полтавщини).

Ужгород.