Парламентська хроніка
Ранкове засідання 22 травня

Верховна Рада розглянула блок законопроектів на аграрну тематику. У першому читанні схвалено проект закону, спрямований на розвиток сімейного фермерства — про внесення змін до Земельного кодексу та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення і розвитку сімейних фермерських господарств та припинення корупційних зловживань у сфері розпорядження землями державної та комунальної власності (№ 7060), розроблений групою народних депутатів із різних фракцій.

Співавтор законопроекту Вадим Івченко (на знімку) 

з трибуни наголосив, що основою нового аграрного курсу має бути сім’я та розвиток села і сімейних фермерських господарств. За словами депутата, сьогодні майже 4,5 мільйона селян працюють в одноосібних господарствах, однак вони, виробляючи аграрну продукцію, зокрема 80% молока, займаючись рослинництвом, садівництвом, тваринництвом, не мають статусу сільгоспвиробника. А відтак — не сплачують податки, не наповнюють місцеві бюджети, не можуть отримати бюджетної підтримки та кредити, компенсації за відсотки за кредитами.

Олексій Рябчин, Борислав Береза.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Автори законопроекту запропонували французьку модель: якщо селянин бере землю в оренду як сімейний фермер, то через сім років оренди та праці на землі матиме право її приватизувати. «Бюджетна підтримка має йти тим, хто дійсно її потребує», — зазначив В. Івченко і навів приклад родини на Тернопільщині: повернувшись із заробітків із Італії, сім’я взяла в оренду землю в своєму селі, придбала шість корів і нині отримує середній дохід до 30 тисяч гривень на місяць.

Законопроект № 7060 передбачає, разом з чинною системою земельних торгів, запровадження квазі-аукціонів — для створення та розвитку сімейних фермерських господарств на умовах оренди, учасниками яких можуть бути винятково громадяни України, які є членами сімейного фермерського господарства на території розташування земельної ділянки.

Під час обговорення народні депутати наголошували на потребі розвивати сімейне фермерство та надавати аграріям державну підтримку та доступні кредити, створити такі економічні умови, щоб селяни мали змогу заробляти на своїй землі, а не поневірятися на чужині у пошуках кращої долі та заробітків.

Іван Кириленко розповів, що у Польщі нині діє 2,6 мільйона фермерських господарств, землю передано громадам і саме вони розпоряджаються нею, кредитування аграріїв — під 2—3% річних. Парламентарій запропонував ухвалити вже зареєстрований у парламенті законопроект, що передбачає землю за межами населених пунктів передати місцевим громадам, а вони на конкурсних засадах роздаватимуть землі фермерам, а також створити земельний банк та систему страхування для аграрних виробників.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко застеріг від політики продажу сільськогосподарської землі, що хоче нам нав’язати МВФ та міжнародні світові «глитаї», щоб обезземелити українських селян і залишити Україну без її головного багатства — землі. «Українська земля має годувати наших селян. Земля в Україні повинна належати українським селянам. Або будемо заробляти самі, або приречені на жебрацтво, на кредитну голку», — наголосив Ляшко, закликавши проводити політику захисту національного суверенітету, відновлення села та захисту українських селян, ухвалити зміни до Конституції — що основою аграрного устрою України є фермерське господарство. Натомість деякі депутати закликали скасувати мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Профільний комітет підтримав законопроект. Заступник голови Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко зауважив, що основною метою законопроекту є спрощення доступу до земель сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності для громадян України, які виявили бажання започаткувати та вести або розширити вже створене сімейне фермерське господарство. За його словами, прийняття законопроекту дозволить забезпечити збільшення кількості сімейних фермерських господарств, сприятиме створенню нових робочих місць, зменшенню корупції у сфері земельних відносин.

Позафракційний Сергій Міщенко привернув увагу до проблеми успадкування сімейного бізнесу після смерті фермера — його спадкоємці не можуть переоформити на себе землю. За словами депутата, головна проблема в тому, що ринок сільськогосподарської землі уже фактично відкритий -земельні паї селян уже нині скуповують за різними корупційними схемами за заниженою вартістю.

Зрештою, законопроект ухвалено за основу в першому читанні 230 голосами.

За основу також прийнято проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю, удосконалення правил землекористування у масивах земель сільськогосподарського призначення, запобігання рейдерству та стимулювання зрошення в Україні» (№ 6049-д).

Законопроектом пропонується, зокрема, надати право землекористувачу, який використовує значну частину земель масиву, на одержання в оренду земель під польовими дорогами. А також орендарям земельних ділянок, розташованих у масиві, надати право передавати їх у суборенду орендарю іншої земельної ділянки у тому ж масиві, без погодження з орендодавцем, залишаючись відповідальним за виконання договору оренди.

На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій повідомив, що нині інтенсивно тривають переговори з МВФ і Венеційською комісією щодо законопроекту про створення Вищого антикорупційного суду. За словами А. Парубія, під час переговорів узгодили більшість із суперечливих позицій — 13 із 14. Але залишається ще неузгодженим питання про повноваження громадської ради міжнародних експертів. Глава парламенту подякував профільному Комітету з питань правової політики та правосуддя за підготовку законопроекту і висловив сподівання, що як тільки депутати досягнуть домовленості, комітет ухвалить рішення і це питання буде винесено на розгляд сесійної зали. «Розраховую на злагоджену роботу залу, щоб могли сьогодні — максимум зранку розпочати розгляд закону про Антикорупційний суд», — сказав Андрій Парубій.

У першому читанні також прийнято законопроект про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств (№ 6490-д). 

У цілому прийнято Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур» (№ 7403-д).

Представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко під час пленарного засідання повідомила про ще один тривожний інцидент — на Харківщині у школі розпилили невідому речовину. Ірина Луценко звернулася до Кабінету Міністрів з вимогою організувати міжвідомчу координаційну групу, щоб напрацювати механізм реагування на подібні випадки. «Скоро всі школи вийдуть на свято «Останнього дзвоника», і маємо убезпечити дітей України від ситуації, що складається, від хаосу, паніки та отруєння», — сказала І. Луценко.

Факт

У світовому масштабі сімейні ферми обробляють 85% сільськогосподарських земель в Азії, 83% — у Північній та Центральній Америці, 68% — у Європі, 62% — в Африці. Зокрема, у США вони обробляють 78% сільгоспугідь, виробляючи при цьому 84% усієї сільгосппродукції на майже 230 млрд доларів.