«Захист національної безпеки і українського культурно-інформаційного простору на Одещині є питанням загальнодержавної ваги, адже це стратегічно важливий регіон, південні ворота України», — заявила під час робочої наради в Одесі голова Комітету Верховної Ради у закордонних справах Ганна Гопко (на знімку).

Представники громадських організацій, органів державної влади й місцевого самоврядування та експертних середовищ зібралися разом, щоб обговорити тривожні тенденції в суспільних настроях і шляхи протидії підривній діяльності держави-агресора на Одещині.
«Дані соціологів свідчать, що рівень підтримки курсу України на європейську та євроатлантичну інтеграцію в Одеській області є найнижчими в Україні, натомість рівень ностальгії за СРСР і прагнення до союзу з країною-агресором — аномально високі», — зазначила Г. Гопко та висловила думку, що така ситуація є наслідком безкарності тих місцевих політиків та медіа, які в 2014 році сприяли спробам Росії дестабілізувати ситуацію на Одещині, а сьогодні продовжують систематичну проросійську пропаганду.
Особливо тривожна ситуація склалася в Південній Бессарабії та деяких територіях поблизу Придністров’я, де Україна мало присутня в інформаційно-культурному просторі. Подекуди немає навіть покриття мовленням українського телебачення та ФМ-радіо, натомість російські канали транслюються і з території невизнаної ПМР, і через корпоративні мережі.
Голова комітету закликала представників центральної та місцевої влади, громадянського суспільства Одещини об’єднати зусилля для виправлення ситуації, зокрема, через культурні та освітні ініціативи, програми національно-патріотичного виховання, проекти міжрегіонального співробітництва з сусідніми країнами ЄС, а також припинення діяльності проросійських організацій та російської пропаганди в місцевих медіа.
«Не менш важливим є й розвиток економіки та інфра-структури регіону. Для цього потрібні цільові інвестиції і з боку української держави, і з боку ЄС, у тому числі в рамках Європейського інвестиційного плану для України», — вважає Г. Гопко.
Під час робочої поїздки до Одеси 19—20 травня голова Комітету у закордонних справах також зустрілася з громадськими активістами, які захищають місто від незаконних забудов, та взяла участь у мегамарші у вишиванках, що пройшов одеськими вулицями під гаслами єдності України.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.