Не агітками єдиними

Два роки поспіль Херсонщина приймає за курортний сезон по півтора мільйона туристів — наполовину більше, ніж кількість корінного населення. Судячи з усього, нинішнього літа на чорноморське та азовське узбережжя їх приїде ще більше: не до окупованого ж Криму пхатися. Проте відпочивальники не хочуть просто підсмажуватися на морському пісочку й хлюпатися у воді. Вони бажають цікавих екскурсій та захопливих пригод і готові за них платити. Тож місцеві туристичні агенції й оздоровниці потребують дедалі більше професійних гідів, аніматорів, грамотних фахівців з реклами та дизайну, а їх обмаль. Адже місцеві навчальні заклади не встигають за попитом на такі спеціальності, а вчорашні школярі не поспішають їх опановувати, бо просто не відають, як то бути гідом чи організатором туризму і які життєві перспективи відкриває цей фах. Тому зарадити справі взялися працівники обласного центру зайнятості. Вони розробили унікальний як для України проект для учнівської молоді «ПрофіКемп», який і покликаний зробити потрібні професії привабливішими. І тут у хід пішли не тільки агітки, а й турніри ерудитів, архівний пошук за сприянням Херсонської бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки.

На знімку: учасники проекту «ПрофіКемп».

Та найголовніше, що школярам допомагають спробувати майбутню професію «на смак». Зокрема, хлопцям та дівчатам пропонують самотужки прокласти туристичний маршрут у рідному районі, описати його переваги та «родзинки». Потім опис подають на конкурсну комісію, члени якої обирають найкращі пропозиції, а фіналісти отримують призи — і матеріальне заохочення, і стимул рухатися далі. Директор бібліотеки для дітей імені Дніпрової Чайки Анна Бардашевська пишається: її команда розробила туристичний путівник по кожному району Херсонщини. Він у стані видавничого макета — треба тільки знайти гроші на тиражування.

Від гідів до... квадроциклів

Та якщо школярі ще пробують туристичний бізнес «на смак», то в Новій Каховці його перспективи вже «розкуштували». У міському професійному електротехнічному ліцеї відкрили навчання екскурсоводів та організаторів туризму. Випуск з 24 спеціалістів буквально розхапали! «П’ятьох випускників забрали до підрозділів міськради Нової Каховки, трьох запросили в штат туристичних агенцій Херсона, інші працюють у сусідньому Бериславському районі. Зарплата в усіх, щоправда, на рівні мінімальної, але тут варто себе показати: гарно працюєш — більше отримуєш», — зазначає директор ліцею Олександра Карпенкова. 
У ліцеї також розробили проект енергетично повністю автономного будиночка, що його не треба підключати до мереж. Поставив біля моря, запустив вітрячок чи розгорнув сонячні батареї, і відпочивай, користуючись кондиціонером та холодильником. Отже, будівництво нових пансіонатів можна значно здешевити і пришвидшити — адже підключення до стаціонарних енергомереж ще та морока і витрати.
А в новокаховському ПТУ-14 — інша фішка. Тут виготовляють квадроцикли підвищеної прохідності для прогулянок відпочивальників піщаними дюнами Олешківської пустелі. Такі «іграшки для дорослих», надто імпортні, зазвичай коштують сотні тисяч, якщо не мільйони гривень. А от умільці з профтехучилища вклалися в копійки. «Училище буквально за ціною брухту придбало старезну «копійку». Залишили з неї двигун та прилади, поставили міцний каркас, щоб не постраждати через перекидання. За рахунок того, що апарат полегшав на чотири центнери, він потребує менше палива — десь п’ять літрів на сотню кілометрів. Над перетворенням старого легковика на новий квадроцикл працювали троє учнів, і всю роботу виконали за два тижні. Нині готові клепати всюдиходи, наче гарячі пиріжки — до них тільки всюдихідні шини треба закуповувати», — розповів учень ПТУ-14 Іван Мойсеєнко.

Фахівців ніхто не подарує

На презентацію проекту «ПрофіКемп» з’їхалося понад п’ятсот його юних учасників та педагогів з усієї Херсонщини. Але досвід його розробників уже готові передавати всім охочим, запевняє директор центру зайнятості Херсонщини Євген Єрашов. Для цього в Нову Каховку прибули представницькі делегації центрів зайнятості із Закарпаття, Львівщини, Рівненщини. «У нас такі самі проблеми, як на Херсонщині. Є багато привабливих для туристів місць та об’єктів — живий «тунель кохання» біля Клевані, історичні замки, місце вікопомної Берестецької битви. Але величезний дефіцит організаторів туризму та гідів — у регіоні їх випускає хіба наш навчальний центр з перепідготовки безробітних. Гадаю, в інших регіонах та сама проблема: щоб заробляти на туризмі, конче необхідні кваліфіковані працівники. Їх нам ніхто не подарує: маємо готувати самі, і якнайшвидше. «ПрофіКемп» цьому посприяє», — упевнена начальник відділу Рівненського обласного центру зайнятості Леся Парчук.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.
Фото автора.