У Полтавському краєзнавчому музеї ім. В. Кричевського презентували проект «Образ і слово Кобзаря у вишивці». Загалом над його втіленням у життя 77 жінок-майстринь і один чоловік-вишивальник працювали понад два роки. Хоча задум виник іще раніше.

Почалося все тоді, коли автор безлічі розробок схем вишивки викладач Гадяцького училища культури Григорій Кисіль до 200-річчя Шевченка розробив і уклав цілий альбом таких схем із портретами поета та цитатами з його віршів (на знімку).

Але одна справа — бачити ці роботи на папері, а зовсім інша, коли вони оживають на полотні...

Такою думкою автор альбому поділився зі знаною полтавською майстринею, активісткою громадського Шевченківського комітету Катериною Калініченко. Саме вона спочатку на базі бібліотеки-філії № 7 Полтави, а потім, за допомогою однодумців, і в районах області згуртувала колектив учасників проекту. До її земляків долучився також творчий осередок зі знакового для Великого Тараса й усієї України Канева на чолі з невтомною Вірою Носенко.

Разом із жінками-майстринями на презентацію проекту в Полтаву приїхав і єдиний виконавець-чоловік — Василь Ярошенко, який вишиває вже два десятиліття.

Своєрідною прелюдією до свята високої поезії стало виконання ансамблем «Лтава» Полтавського міського будинку культури пісень на вірші Тараса Шевченка.

Донька Григорія Кисіля подякувала майстрам за діяльну пам’ять про батька. Всім учасникам проекту вручили грамоти. Їхні роботи, за словами ініціаторів заходу, передадуть до Каневського музею Тараса Шевченка.

Полтава.

Фото автора.