На площі 710 гектарів висадили горіхи коштом інвесторів на землях сіл Кремінне і Яришів Могилів-Подільського району. Це найбільша ділянка їх промислового вирощування.
Особливість інвестицій у тому, що «золотий» горішок почне плодоносити не раніше як через п’ять років, але протягом цього часу інвестор платитиме власникам паїв за оренду. Щедрий врожай, за словами фахівців, з’явиться тільки через десять років. Зате горіхове дерево росте і дає плоди до ста років. Під час зустрічі з інвесторами і власниками паїв найбільшого в регіоні саду горіхів голова Вінницької ОДА Валерій Коровій зазначив, що не кожен інвестор погоджується витрачати кошти, знаючи при цьому, що витрати окупляться у далекій перспективі.
— Ваші дії можуть бути прикладом для інших, — наголосив керівник регіону. — Треба працювати, як сказав поет, для століть, тобто для майбутнього. Вірю, що стратегія матиме позитивний результат й окупиться сторицею. По-перше, ґрунти краю благодатні для вирощування цієї культури, так само, як і кліматичні умови, тому отримані плоди мають високу якість. По-друге, попит на горіхи надзвичайно великий у багатьох країнах.
Горіховий інвестор розпочав ще одну важливу справу — відродження знищеної раніше системи поливу для потреб горіхового саду. Заслуговує на увагу те, що інвестор встановив вищу від середньої в регіоні плату за земельні паї. На цей рік передбачено сплатити 12,5 відсотка коштів від нормативно-грошової оцінки орендованої землі. Угоди на оренду укладено із 439 власниками ділянок. Крім того, створено 60 нових робочих місць.
Нині на Вінниччині горіхи вирощують на промисловій основі на площі понад дві тисячі гектарів. З них плодоносить поки що половина дерев.