У обласному центрі два дні вирувала універсальна книжкова виставка-ярмарок «ПОШУК». Її назва розшифровується як Полтавська Оаза Шанувальників Української Книги. Такий масштабний проект на базі обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Котляревського реалізовували тут уперше за ініціативою департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА. Одним із найдіяльніших партнерів стала Полтавська дирекція «Укрпошти».

На знімку: команда Полтавської дирекції «Укрпошти» на чолі з її керівником Андрієм Рижовим (третій ліворуч)
була одним із головних партнерів організаторів «ПОШУКу».

У фойє бібліотеки на першому поверсі облаштували поштове відділення, з якого можна було надіслати друзям, родичам, знайомим тільки-но придбану книгу. Саме біля нього вже під час церемонії відкриття заходу відбулося спецпогашення марки з емблемою виставки-ярмарку. Діяла також експозиція «Література Полтавщини на поштових мініатюрах», де презентували конверти, марки, листівки, зокрема й більш як столітньої «витримки». Водночас працівники «Укрпошти» влаштували для школярів молодшого віку майстер-клас із написання та відправлення вітальних листівок бабусям і дідусям.
Відбувалося спілкування з журналістами та іншими творцями періодики зокрема й біля інформаційного стенда «Голосу України». Зрештою, в тому, наскільки тісно переплітається між собою газетна і книжкова продукція, що відображає найгарячіші реалії сьогодення, можна було пересвідчитися, погортавши «Фронтовий альбом» фотокореспондента нашої газети Олександра Клименка. Багато його світлин із передової неоголошеної війни з терористами і загарбниками на Донбасі уперше публікувалися саме на сторінках «Голосу України». Водночас в «альбомному» варіанті вони стали ще яскравішими документами епохи. Її відображення у найрізноманітніших книжкових форматах на виставці-ярмарку представили понад півсотні видавництв із шести областей.
Загалом під час виставки-ярмарку відбулося понад сім десятків різнопланових заходів, причому не лише у згаданій бібліотеці. Яскравим доповненням до них стали виставки художніх робіт народних умільців і майстер-класи від них.
Власне, цікавого та корисного протягом цих двох днів було стільки, що навіть в особливих відвідувачів дійства — Івана Котляревського, Миколи Гоголя та Лесі Українки (їхні образи відтворили знані у Полтаві актори), як то кажуть, очі розбігалися від побаченого. Та класики, здається, залишилися задоволені.

Василь НЕЇЖМАК.
Фото автора.