Щорічний Міжнародний інвестиційний форум «Тернопільщина Invest» — одна з найочікуваніших подій в економіці краю. Цього року організатори змінили формат заходу й зосередилися на питаннях, зумовлених вимогами часу. Тому гасло цього форуму — «Інвестиції та інновації як запорука розвитку регіону».
«Із кожним роком наша область виходить на новий щабель. Нині рівень заробітної плати значно підвищився — середня становить 6 400 грн. Обсяги зовнішньої торгівлі зросли за попередній рік на 9%. Цьогоріч у Тернополі ми плануємо відкрити два нові консульства — Литви та Угорщини. Це важливий крок до зміцнення співпраці з цими країнами», — розповів голова облдержадміністрації Степан Барна.

Десятий Міжнародний інвестиційний форум масштабніший, ніж попередні. 24 та 25 травня в ньому планують взяти участь представники майже тридцяти країн, посли та консули іноземних держав, офіційні делегації, які приїхали для налагодження партнерських відносин. Сюди вже прибуло понад 500 осіб.
«Після таких форумів мають відбуватися певні речі: підвищення довіри до місцевої влади, впевненість, що реформи не минають марно. Поштовхом для змін є дерегуляція в уряді — 500 застарілих законопроектів радянського часу скасовано», — зазначив на відкритті форуму заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук.
Захід відбувається у Збаразькому замку. У програмі 14 актуальних і важливих тем для обговорення. Перший день традиційно присвятили розширенню міжнародного співробітництва. Учасники працюють у спеціалізованих секціях за п’ятьма напрямами. Серед пріоритетних тем — розвиток садівництва і запровадження глибокої переробки плодово-ягідної продукції, підтримка малого і середнього підприємництва, енергоефективність і відновлювальні джерела енергії, створення індустріального парку «Тернопіль».
«Досі нам вдавалося працювати так, щоб іноземні та українські інвестори залишалися задоволеними, а при цьому вигравав Тернопіль. Інвестори, які вкладають кошти в розвиток обласного центру й Тернопільщини, бачать у нас, у місцевій владі, партнера, — наголосив міський голова Тернополя Сергій Надал. — Переконаний, що цей захід дасть новий поштовх до співпраці. Розвиток позитивного інвестиційного клімату є однією з наших головних цілей, адже кожне створене підприємство — це додаткові кошти до місцевого бюджету та додаткові робочі місця».
Окрім того, під час форуму заплановано підписання кількох міжнародних угод про співпрацю. Як запевняють організатори — Тернопільська ОДА, обласна та міська ради — форум «Тернопільщина Invest-2018» покликаний бути комунікаційним майданчиком, де відбувається обмін досвідом, баченням перспектив розвитку області, а також місцем, де створюється підґрунтя для нових проектів.

Надія МИКОЛАЙЧУК.
Фото надано прес-службою ОДА.