Що не кажіть, а рожеві окуляри на якийсь рік-півтора нам би не завадили. А там, після виборів, дивишся, може, й попустило б?.. Бо на загальнодержавному рівні нібито й непогано з середніми показниками: цифри справні, а у перерахунку на душу — невтішна якась арифметика виходить. І хоч Президент України Петро Порошенко під час відвідання з робочим візитом Хмельницького порадив тим, хто не бачить змін, зняти чорні окуляри, не кажучи вже про те, щоб надягати рожеві, пересічному українцю, як свідчать коментарі у соціальних мережах, ой як не завадив би оптимізм нашого гаранта.

Перше півріччя на фінішній прямій, а Кабінет Міністрів, як пам’ятаємо, ще у березні продовжив термін дії спеціальних обов’язків «Нафтогазу» щодо продажу газу населенню і до червня цього року залишив незмінним тариф. У пояснювальній записці зазначалося, що переговори з МВФ щодо приведення ціни на газ до рівня імпортного паритету тривають, і є необхідність продовжити дію спецобов’язків. Відповідно ж до Постанови Кабміну № 187 від 22 березня 2017 року, нова ціна розраховується на базі імпортного паритету.

Нагадаємо, уряд повинен був опублікувати цей показник ще 1 липня минулого року. Замість цього 26 вересня 2017-го Кабмін протокольним рішенням відклав дату публікації на невизначений термін. Відтермінувати оприлюднення ціни вирішили до узгодження механізму її визначення з МВФ та Європейським енергетичним співтовариством. 1 червня термін дії постанови уряду, що регулює вартість газу для населення, спливає. Отож Кабмін повинен або перерахувати тарифи, або продовжити дію постанови. Якщо цього не зроблять до 1 червня, ціни на газ — з 6,9 грн за м куб. зростуть до 10 грн за м куб. Тим часом у «Нафтогазі» пропонують залишити тариф незмінним, аби ціна в 6,9 грн поширювалася лише на соціальну норму, а спожите громадянами понад цю норму коштувало на 60-65 % дорожче. 

У столиці може вирости тариф на холодну воду: в середині травня оголошення про такі плани з’явилося на сайті «Київводоканалу». Досі 1 куб. м холодної води для жителів столичних багатоповерхівок коштував 15,49 грн, із них — 8,28 грн кияни платять за 1 куб. м водопостачання, а 7,21 грн — за 1 куб. м водовідведення). У червні розцінки можуть зрости трохи більш як на гривню: до 16,7 грн/куб. м. У той же час «Київводоканал» повідомляє, поки що питання у стадії обговорення. Хто і з ким обговорює — невідомо. У всякому разі думкою споживачів з цього приводу, наскільки нам відомо, ніхто не цікавився.

На закінчення теми ЖКГ тарифів нагадаємо: з 10 червня набирає чинності новий закон «Про житлово-комунальні послуги», згідно з яким суттєво зросте відповідальність споживачів за непогашену заборгованість з комунальних платежів. Законом передбачено нарахування пені за кожний день прострочення оплати, а також обмеження і навіть припинення надання послуг. Що стосується якості комунальних послуг, що надаються несвоєчасно та не у повному обсязі, та відповідальності підприємств сфери ЖКГ та їх керівників, у нас ще буде нагода поговорити більш детально.

Підсумовував Віктор БОНДАР.