Міжнародне Шевченківське свято «В сім’ї вольній, новій», що впродовж трьох днів тривало на Вінниччині, завершилося урочистою передачею його символу — булави із зображенням портрета Тараса Шевченка. Її прийняла керівник письменницької спільноти Київщини Марія Морозенко. Саме там в наступному, 2019-му, продовжаться шевченківські заходи, що їх проводить упродовж багатьох років Національна спілка письменників України (НСПУ).

— Без Тараса ми були б сиротами на цивілізаційних перехрестях, — так образно висловився голова НСПУ Михайло Сидоржевський під час урочистого закриття заходу, що відбулося у Вінниці в Обласному академічному музично-драматичному театрі імені Садовського. — Це наша зброя, наш щит і меч. Зерно Тарасового слова має сакральне значення. Намагаємося сіяти його по всій Україні.
«Без Тараса ми були б сиротами на цивілізаційних перехрестях»
Керівник письменницької організації повідомив, що під час свята підписано угоду про співпрацю українських майстрів слова з Болгарською асоціацією письменників, керівник якої Захарі Іванов прибув на Вінниччину.
Участь у літературно-мистецьких заходах взяли зарубіжні колеги з Білорусі, Болгарії, Казахстану, Литви, Польщі, Румунії, Молдови, а також майстри слова з низки областей нашої держави. Вони побували у районах області, зокрема, відвідали села Хомутинці — батьківщину Степана Руданського та Дяківці — Михайла Стельмаха.
У музеї класика української літератури відбулося урочисте вручення премії імені Михайла Стельмаха. Її отримали Володимир Яворівський, Микола Рябий та Микола Дмитренко.
У містечку Гнівань учасники свята були присутні на відкритті пам’ятника Кобзареві. Слово Шевченка лунало з уст лауреатів премії його імені Героя України Анатолія Паламаренка, знаного поета, земляка вінничан Петра Перебийніса, Володимира Яворівського, Ніни Гнатюк, інших майстрів красного письменства. Яскраве враження справив виступ Національного заслуженого академічного народного хору України імені Григорія Верьовки (художній керівник заслужений діяч мистецтв України народний артист Зеновій Корінець).
Проведення заходів зі вшанування Тараса Шевченка в регіоні підтримали обласна влада, Вінницька міська рада та адміністрації районів, в яких побували учасники свята. Керівники області й районів узяли участь у святкових заходах.