Нині повсюди кажуть про нові правила прийому до першого класу. Як же тепер проводитиметься цей відбір, якщо дитину чи батьків не влаштовує та школа, до якої вони приписані?

Петро КРИЛИЙ.

Тепер передбачено такий спосіб вступу до школи, як жеребкування. Він застосовується за наявності вільних місць та за умови, якщо дитина не проживає на території обслуговування закладу та не належить до інших гарантованих до вступу категорій осіб. Нині це основний спосіб розподілу вільних місць для учнів та єдиний у молодшій школі.
Школа має опублікувати на стенді та веб-сайті: оголошення про проведення жеребкування; інформацію про кількість вільних місць і прізвища дітей, які претендують на ці місця; наказ керівника закладу про утворення конкурсної комісії з трьох осіб для проведення жеребкування. Це має бути зроблено впродовж двох робочих днів з дня зарахування дітей за місцем проживання (до 1 червня включно).
Саме жеребкування проводиться  з  5 по 10 червня. Це публічний захід, що відбувається за добровільної присутності учасників (батьків дітей, які претендують на вільні місця, або уповноваженої ними особи), на засадах випадковості, прозорості та відкритості. Під час його проведення також мають право бути присутні представники ЗМІ та громадських об’єднань, зареєстрованих в установленому порядку.
Воно проводиться за допомогою барабана, скриньки або іншого пристрою, що має бути виготовлений з прозорого матеріалу, із використанням однакових за розміром, кольором, вагою, формою та іншими ознаками жеребків (кульок, карток, аркушів паперу).
Жеребки виготовляються чи запаковуються у спосіб, що унеможливлює ознайомлення з їх змістом до моменту діставання з пристрою. Тип пристрою та жеребків визначається конкурсною комісією до її засідання, на якому відбувається жеребкування. Загальна їх кількість має дорівнювати кількості дітей, які претендують на вільні місця.
Кількість жеребків, що дають право бути зарахованим на вільне місце, має відповідати кількості вільних місць. Також має бути повідомлено усім присутнім про те, які з них дають право бути зарахованим на вільне місце.
Жеребки, до їх поміщення у пристрій, демонструють присутнім учасникам. Вони мають право оглянути і жеребки, і пристрій.
Після їх перемішування в пристрої кожен учасник жеребкування дістає жеребок із пристрою в порядку розміщення дітей у списку, сформованому в алфавітному порядку, розпаковує його, демонструє та оголошує усім присутнім його зміст. У разі відсутності під час жеребкування батьків дитини жеребок замість них дістає з пристрою визначений конкурсною комісією член комісії.
Інформація про результат кожного учасника жеребкування одразу фіксується у протоколі засідання конкурсної комісії. Після діставання останнього жеребка членом конкурсної комісії оголошуються результати, що фіксуються в протоколі, який підписується всіма членами конкурсної комісії та є підставою для відповідного наказу про зарахування дітей на вільні місця.
Учасник жеребкування може звернутися зі скаргою до місцевого органу, який управляє відповідним закладом освіти, протягом двох робочих днів після оголошення результатів жеребкування.
Присутність дитини під час жеребкування не є обов’язковою.

Олег КОКОВІН.