День мисливця вже вдруге провели на Закарпатті. В урочище Великий ліс поблизу села Шаланки Виноградівського району приїхали понад дві тисячі гостей. Завдяки організаторському хисту начальника облуправління лісового і мисливського господарства Валерія Мурги торік начебто пересічний захід став привабливим показом мисливського мистецтва лісовиків, головний зміст якого — не добути дичину, а зберегти фауну Карпат.

На знімку: під час проведення Дня мисливця.

Цьогоріч на запрошення організаторів свята відгукнулися мисливці з Волині, Одещини, Рівненщини, Житомирщини та Івано-Франківщини, а також закордонні гості, що надало святу статусу міжнародного. Для його проведення обрали мальовниче місце, яке, наче гніздо великого птаха, облямоване на тихій галявині зі ставком віковими дубами.
Відвідувачам демонстрували трофеї з цілого континенту, оригінальні опудала звірів, виставку собак і картин закарпатських художників, пневматичну та мисливську зброї, а також проводили майстер-класи стрільби з арбалета, різьблення по дереву, пригощали стравами закарпатських мисливців.
Голова ОДА Геннадій Москаль завітав у Шаланки в парадному мисливському костюмі. «Саме справжні мисливці найбільше зацікавлені у збереженні фауни, саме вони регулюють популяцію диких звірів і підгодовують їх. Саме вони виступають за полювання за правилами і протистоять браконьєрам. Мета цього фестивалю — підтримати працівників мисливських господарств і підняти культуру полювання», — зазначив у своїй вітальній промові очільник області.
За словами начальника обллісмисливгоспу Валерія Мурги, таке свято ще глибше демонструє туристичні можливості й цікавинки Закарпаття, приваблює мандрівників і з нашої держави, і з-за кордону.
Звісно, на святі нагородили кращих працівників галузі районними, обласними та міністерськими відзнаками. А численні гості та учасники оцінювали виступи фольклорних колективів із різних районів Закарпаття, купували сувеніри, куштували мисливські страви — навіть запечене на вертелі м’ясо бика... А під самий вечір, на завершення, запалили величезну мисливську ватру, яку було видно на всю округу.

Василь НИТКА.
Фото надано ОДА.