У столиці з’явився меморіальний знак, присвячений почесному енергетику України Віктору Микитасю. У заходах вшанування пам’яті взяли участь його син, народний депутат Максим Микитась (група «Воля народу») та міський голова столиці Віталій Кличко (на знімку).

Пам’ять про видатного атомника, який понад 40 років свого життя віддав Чорнобильській АЕС, увічнили на вулиці Пушкінська, 27, де він працював. До речі, саме тут розроблялись унікальні технічні рішення, які використали для забезпечення радіаційної безпеки України та сусідніх держав.
Віктор Микитась брав участь у будівництві станції та керував монтажем обладнання на реакторних блоках, після аварії 1986 року — долучився до ліквідації наслідків катастрофи, а коли головна небезпека минула — до останнього свого дня керував післяаварійними та стабілізаційними роботами в чорнобильській зоні. Зокрема, за його безпосередньої участі було реалізовано наймасштабніший проект — створення нового «Укриття» ЧАЕС.
«Державні нагороди і звання — це важливо, але пам’ять про людину — дорожча, — поділився парламентарій Максим Микитась. — Мій батько навіть після того, як пішов із життя, отримував нагороди. Але його згадуватимуть не за це, а за справи. Бо він захистив мільйони людей від радіації. Арка над четвертим енергоблоком — найкращий пам’ятник його подвигу , — довжиною в життя. А меморіальний знак на будівлі, в якій він пропрацював багато років — це данина нашої вдячності йому і тисячам ліквідаторів, які надихали українців на самовіддану працю».

Вл. інф.