У бібліотеці Університету «Україна» відбулася презентація книги «Альбом партизанської слави». Це фоліант обсягом 1400 сторінок, що має 1500 ілюстрацій. Автори видання — Олександр Соколенко та Леонід Василюка (на знімку) — упорядкували музейні та архівні матеріали з історії партизанського руху на Київщині 1941—1943 років.

«Найцінніше — час і пам’ять. Особливо загартована історією і життєвими випробуваннями», — зазначила організатор зустрічі з авторами книги, директор бібліотеки університету Ніна Колесникова.
Начальник науково-освітнього центру патріотичного виховання молоді Університету «Україна» Юрій Мельничук свій виступ на презентації видання проілюстрував цікавими фактами з далеких 1941—1943 років. Зокрема, спинився на діяльності Ворзельської підпільної організації, що складалася із двох груп. До однієї входили юні підпільники, котрим було і по одинадцять, і по вісім років! Загарбники не здогадувалися, що ці діти — активні зв’язківці, які є джерелом важливої інформації для партизан. Малолітні розвідники брали на себе виконання таких завдань, які не кожному дорослому були б під силу! Дітей-розвідників відряджали своїм ходом за кілька десятків кілометрів в осередки партизанських загонів. Юним інформаторам доводилося долати неабиякі перешкоди — болота із трясовиною, річки. І в спеку, і в люті морози.
Підпільники Київщини були добре організованою і потужною силою. На середину 1943 року в Києві та області діяло 26 підпільних організацій і груп, до яких входило 15 тисяч патріотів. Вони виконували завдання зі знищення окупантів та ворожої техніки, з дезорганізації роботи на залізницях та інших шляхах. Зокрема, перешкоджали вивезенню до Німеччини з України матеріальних цінностей.

Лілія ЗОЛОТОНОША.
Фото Костянтина ЗОЗУЛІ.