Чи реально в окремо взятому селі досягти таких стандартів добробуту, як, приміром, у соціально розвинених скандинавських країнах?

Виявляється, цілком можливо. Якщо поставити перед собою цю мету й любити рідну землю та людей «не тільки до глибини душі, а й до глибини своєї кишені».

Мабуть, не випадково прізвище людини, котра побудувала у своєму селі «шведський соціалізм», майже ідентичне з прізвищем українського землевласника, громадського діяча і видатного мецената Євгена Чикаленка.

Нашого героя звати Василь Чекаленко (на знімку).

Він за фахом і покликанням вчений-агроном, очолює ТОВ «Берестівець», що в Уманському районі. У Берестівці жили діди-прадіди Василя Івановича. Тут він народився. Тут мешкає й господарює.

За високі успіхи в аграрному виробництві Василю Чекаленку присвоєно звання заслуженого працівника сільського господарства України. Досвідчений господарник — депутат Уманської районної ради п’яти скликань. У 2017 році за великий внесок у розвиток Черкащини знаного аграрія нагороджено Почесною грамотою Верховної Ради України із врученням нагрудного знака. 

Берестівець — населений пункт невеликий, тут лише 880 жителів.

З кінця 20-х до початку 90-х років ХХ століття в Берестівці був колгосп. Після аграрних реформ і розпаювання землі більшість селян довірили свої паї 32-річному агрономові Василю Чекаленку. Було це у 1994-му.

Відтоді залишається хлібороб Василь Чекаленко на «капітанському містку». Завдяки його енергії, професіоналізму, організаторському таланту в ТОВ «Берестівець» міцна економіка плюс соціальний розвиток села європейського рівня.

У цьогорічному рейтинговому проекті «Аграрна еліта України» товариство ввійшло до сотні найкращих агроформувань країни в номінації «Соціальна відповідальність». У благоустрій Берестівця ТОВ регулярно вкладає великі кошти. А головне джерело прибутків господарства — земля. Поля тут — чорноземи, одні з найбагатших в Україні, справжній скарб. Недарма в одному з європейських музеїв землеробства зберігається еталонний зразок чорнозему, привезений з Уманського району...

Нині «Берестівець» обробляє майже 1662 гектари угідь.

Профіль традиційний — вирощування зернових і технічних культур. За три минулі роки середня врожайність зернових становила у ТОВ 95 центнерів з гектара, озимої пшениці — понад 85, кукурудзи в зерні — 105 центнерів.

Утім, золота гора зерна на току — півділа. Непросто в наш час із належним прибутком продати намолот. По селах постійно сновигають ділки, заплутують фермерів кредитами, а в результаті забирають урожай за безцінь. У мудрого Чекаленка все по-іншому. Зерно берестівецькі водії везуть прямим сполученням у чорноморські порти. Для цього в ТОВ є власний потужний парк великовагових автомобілів.

«Наша сила — це команда», — стверджує Василь Чекаленко. Практично весь «командний склад» у господарстві — місцеві, берестівецькі. У команді й син Василя Івановича Олександр. Здобувши диплом аграрника, молодший Чекаленко став надійним помічником батькові.

Може, саме тому це господарство таке успішне і самодостатнє, що працюють тут люди, для яких рідний Берестівець — найкращий куточок на світі. Як у вірші місцевого поета Григорія Савчука: «Моє село — маленька Батьківщина...»

Одне з головних правил господарника Василя Чекаленка: люди в селі повинні мати постійну роботу з гідною оплатою. Під час сезону в товаристві працюють приблизно 80 осіб. Основа колективу — механізатори, водії. Василь Іванович характеризує їх коротко: «Мої хлопці — аси». І орендна плата за паї, і заробітки в Берестівці — найвищі в районі. Навіть тепер, у міжсезоння, середня зарплата становить 8 тисяч гривень.

Резерв прибутків і робочих місць на селі — тваринницькі ферми. У ТОВ функціонує свиноферма і вівцеферма. Готові відновити потужну молочарню. Однак тільки тоді, коли закупівельні ціни на молоко будуть вигідні. Фінансисти господарства під керівництвом Чекаленка вміють добре рахувати і будувати стратегію.

Село Берестівець і ТОВ — міцна громада, мало в якому селі побачиш таку єдність. Позаторік мальовничий і доглянутий Берестівець здобув статус найкращого за благоустроєм села Черкащини. Зелені, чепурні заасфальтовані вулиці, газифікація, спортзал із тренажерами — ці блага цивілізації можна нині побачити в багатьох селах. А ось фізіокабінет з тридцятьма видами масажу, секція з боксу, де тренером чемпіон України, жіноча футбольна команда — учасниця вищої ліги чемпіонату України, волейбольна команда є тільки у цьому дивовижному селі.

Ще одна особливість Берестівця — вся інфраструктура тут має особливий затишок, охайність, облаштованість. Як у дворі добрих господарів, де все зроблено надійно і з любов’ю. В якому ще маленькому селі є свій водограй? А в Берестівці аж два фонтани — в садку, на території господарства, і в парку.

У громадських місцях села багато квіткових композицій, красивих декоративних дерев і кущів. Щовесни на придбання нових сортів квітів і саджанців Василь Чекаленко не шкодує грошей. Бо сам закоханий у красу. Тому й квітують тут сакури, магнолії, каштани, а батьки новонароджених берестівецьких дітей висаджують щороку бузкову алею. Така традиція.

Доглядає за зеленими насадженнями досвідчений майстер ландшафтного дизайну. Це також ідея директора ТОВ. Щоб у селі була своя міні-Софіївка»...

Кожного року «Берестівець» вкладає значну частину прибутку в соціальні проекти села. Ремонт фельдшерського пункту плюс стоматологічний кабінет з найсучаснішим обладнанням — таке не кожна районна лікарня має. Під час відбудови Свято-Михайлівської церкви головним спонсором було ТОВ. Ремонт Будинку культури — не просто нова підлога та вікна, а насамперед сучасна система опалення, колоритне мозаїчне панно на фасаді. На другому поверсі оновленого приміщення обладнали ще й кабінети для сільської ради, поштового відділення і опорного територіального пункту поліції. По гарно освітленому селу встановили камери спостереження, правоохоронцям передали автомобіль. Завдяки господарству й сільський фельдшер має скутер, щоб встигати на виклики. А якщо виникає потреба відвезти хворого земляка на консультацію в обласну лікарню чи у клініки Києва, то для цієї мети спеціально придбали  «Рено».

Грандіозний проект здійснили у Берестівці торік. Посередині громадського ставу облаштували справжній острів — з альтанками, дитячими куточками, містком. На березі веселково виграє фонтаном ландшафтний парк. Поруч — чудовий впорядкований пляж. Є відведені місця для любителів посидіти з вудочкою. Рибалити на ставку може кожен охочий. Товариство дбає про те, аби щороку водне плесо села було зарибнене.

І все-таки, вважають самі берестівчани, найбільшою їхню гордістю є діти. Учні місцевої загальноосвітньої школи та дошкільного дитячого закладу — учасники і переможці численних олімпіад, конкурсів, фестивалів. Їхню участь у творчих та спортивних змаганнях завжди підтримує і фінансує товариство. 

Постійно дбає ТОВ «Берестівець» й про молоді родини. На весілля нареченим дарують п’ять тисяч гривень, при народженні дитини — додають ще дві тисячі.

— Навіть для села це не такі й великі гроші, — ділиться Василь Чекаленко. — Однак своїми дарунками хочемо донести молодятам, що ми їх підтримуємо. Радіємо разом із ними народженню маляти. Можливо, ця скромна допомога, наша щира турбота про родини також впливає на демографію невеликого села. Щороку в Берестівці з’являються на світ майбутні школярики, новий клас. Оце і є, на мій погляд, найбільше щастя.

Черкаська область.

Фото надано ТОВ «Берестівець».